20/10/10

7 εκατ. µίζες σε έλληνες ορθοπεδικούς

Περισσότερα από 7 εκατοµµύρια ευρώ εκτιµάται ότι έχουν καταλήξει σε χέρια γιατρών που φέρεται να έχουν δωροδοκηθεί για να χρησιµοποιούν ορθοπεδικά υλικά της εταιρείας DeΡuy κατά την περίοδο 2000-2005, σύµφωνα µε στελέχη του ΣΔΟΕ.

Πέρα από τους 13 λογαριασµούς που έχουν δεσµευθεί τους τελευταίους µήνες στο στόχαστρο της υπηρεσίας µπαίνουν άλλοι 8 λογαριασµοί γιατρών. Οπως φαίνεται από τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι άνθρωποι του ΣΔΟΕ, µέσα στην εξαετία 2000-2005 έξι εταιρείες που εµπλέκονται στο µεγαλύτερο σκάνδαλο προµηθειών νοσοκοµειακών υλικών που γνώρισε η Ελλάδα πραγµατοποίησαν εικονικές συναλλαγές ύψους άνω των 12 εκατ. ευρώ. Από αυτά – όπως προκύπτει από την αλληλογραφία των εµπλεκοµένων εταιρειών που προµηθεύτηκε η υπηρεσία από τις αρχές της Μεγάλης Βρετανίας και των ΗΠΑ – τα 3/7 κρατήθηκαν από τις εταιρείες, ενώ τα υπόλοιπα φαίνεται πως χρησιµοποιήθηκαν για πληρωµές γιατρών που «προτιµούσαν» τα ορθοπεδικά υλικά της DeΡuy για τους ασθενείς τους.


Πώς λειτουργούσε
«Ο µηχανισµός λειτουργούσε ως εξής: Οι εταιρείες συµβούλων έκοβαν τιµολόγια στην DeΡuy Ελλάς για υπηρεσίες προώθησης των υλικών και αυτή µε τη σειρά της έκοβε στη µητρική DeΡuy Ιnternational για τις υπηρεσίες και για τα υλικά. Γίνονταν υπερτιµολογήσεις της τάξεως του 35%, οι οποίες ξεπερνούν τα 12 εκατοµµύρια ευρώ. Από τα mail και τις επιστολές µεταξύ των εταιρειών φαίνεται ότι από αυτό το 35%, το 20% προοριζόταν για τους γιατρούς, δηλαδή περίπου 7,1 εκατοµµύρια ευρώ, ενώ το υπόλοιπο 15% έµενε στις εταιρείες. Κάποια στιγµή ο µηχανισµός άλλαξε: οι εταιρείες συµβούλων άρχισαν να κόβουν ένα ποσοστό των τιµολογίων όχι στην DeΡuy Ελλάς αλλά απευθείας στη µητρική», λέει στα «ΝΕΑ» στέλεχος του ΣΔΟΕ που έχει ασχοληθεί µε την υπόθεση. Προς το παρόν, οι άνθρωποι της ελεγκτικής υπηρεσίας προχωρούν σε διασταυρώσεις των στοιχείων των τιµολογίων, ενώ τα πορίσµατα για τις εταιρείες που πραγµατοποιούσαν τις εικονικές συναλλαγές αναµένεται να εκδοθούν µέσα στους επόµενους έξι µήνες.

Εισαγγελική παραγγελία
Στο µέτωπο των εµπλεκοµένων γιατρών, η εισαγγελία έχει ζητήσει από το ΣΔΟΕ το άνοιγµα άλλων 8 λογαριασµών, ανεβάζοντας των αριθµό στους 21 – ήδη από τον Μάιο έχουν δεσµευθεί 13 λογαριασµοί.

Οι τελευταίοι 8 λογαριασµοί έχουν ανοιχτεί κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας και αναµένονται προς το παρόν τα αποτελέσµατα των ελέγχων.

Πάντως τα ονόµατα των δικαιούχων των νέων λογαριασµών υπό έρευνα προέρχονται από τη λίστα που βρέθηκε πέρσι και η οποία περιλαµβάνει περίπου 200 έλληνες γιατρούς. Στην ίδια λίστα περιλαµβάνονται και οι 13 δικαιούχοι των δεσµευµένων λογαριασµών, στους οποίους βρέθηκαν συνολικές καταθέσεις πάνω από 31 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2001-2008, ενώ από τους ελέγχους προέκυψε ότι τα εισοδήµατα όλων στο ίδιο χρονικό διάστηµα ανέρχονταν σε περίπου 12 εκατοµµύρια.

Σύµφωνα µε εκτιµήσεις έµπειρων ελεγκτών, υπάρχει πιθανότητα οι αρµόδιοι να προχώρησαν σε «βιαστικές» ενέργειες κυρίως όσον αφορά τη δέσµευση των λογαριασµών: «Θα µπορούσαν κάποιες καταθέσεις να προέρχονται από εξαγορές οµολόγων», επισηµαίνουν µε νόηµα. Μάλιστα, λέγεται ότι ένας από τους 13 γιατρούς των οποίων οι λογαριασµοί δεσµεύθηκαν έχει αναθέσει σε ιδιωτική εταιρεία ελεγκτών τον έλεγχο των εισοδηµάτων του για το συγκεκριµένο χρονικό διάστηµα και όπως φαίνεται τα ποσά που βρέθηκαν στον λογαριασµό του δικαιολογούνται.

Μέσω Βρετανίας
Σηµειώνεται ότι το σκάνδαλο ήρθε στο φως της δηµοσιότητας όταν ανακριτής στη Μεγάλη Βρετανία αποκάλυψε την ύπαρξη ελλήνων γιατρών που ελάµβαναν µεγάλα χρηµατικά ποσά για να χρησιµοποιούν ορθοπεδικά υλικά της DeΡuy, που ήταν θυγατρική της Johnson & Johnson και στην οποία πραγµατοποιήθηκε εσωτερικός έλεγχος το 2006, οπότε επιβεβαιώθηκε η µεταφορά µεγάλων χρηµατικών ποσών σε λογαριασµούς στην Ελλάδα. Ο υπεύθυνος µάρκετινγκ της εν λόγω εταιρείας φυλακίστηκε για έναν χρόνο καθώς οµολόγησε ότι συµµετείχε σε δωροδοκίες ελλήνων γιατρών ύψους 4,5 εκατ. στερλινών.
tanea.gr