20/10/10

Προς συγχώνευση Alpha Bank - Eurobank;

Μετά τα σενάρια συμφωνίας μεταξύ Marfin και Τράπεζας Πειραιώς...
Το ενδεχόμενο συγχώνευσης της Alpha Bank με τη Eurobank αξιολογεί η UBS σε ανάλυσή της με ημερομηνία 18 Οκτωβρίου, σχετικά με τα πιθανά deals εξαγορών/συγχωνεύσεων στην Ευρώπη.

Ο ελβετικός οίκος προσθέτει... την μετοχή της Alpha Bank στη Watch List της για πιθανή συγχώνευση, και σχολιάζει πως υπάρχουν πιέσεις από τις αρχές στην Ελλάδα προς τις τράπεζες, προκειμένου να ενοποιηθεί ο κλάδος και να ενισχυθεί περαιτέρω το σύστημα, εν όψει των προκλήσεων και δυσκολιών που θα έχει να αντιμετωπίσει, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην ποιότητα των assets.

«Ως αποτέλεσμα, θεωρούμε ότι οι συγχωνεύσεις είναι πολύ πιθανή έκβαση στους επόμενους μήνες. Το deal μεταξύ Eurobank και Alpha Bank είναι αυτό που μας φαίνεται πιο λογικό, τόσο στρατηγικά όσο και από την προοπτική της δημιουργίας αξίας».

Σύμφωνα με τη UBS, μια πιθανή ένωση των δύο θα δημιουργούσε την μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα, με assets 155 δισ. ευρώ, 2.7113 υποκαταστήματα και ισχυρή παρουσία σε δέκα περίπου αγορές.

Θα καταλάμβανε κυρίαρχο ποσοστό στην ελληνική αγορά και βελτιωμένη παρουσία στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, με ποσοστό 13%-14%.

Οι συνέργειες θα ήταν σημαντικές σε σχέση με την κεφαλαιοποίηση της αγοράς.

Η UBS επισημαίνει πως οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να είναι με τη μορφή συγχώνευσης, αλλά ουσιαστικά η Eurobank θα ήταν ο αγοραστής, καθώς έχει μεγαλύτερο ισολογισμό και κυρίως, ο βασικός της μέτοχος, EFG Group, θα κατέληγε να έχει τον έλεγχο (με εκτιμώμενο ποσοστό 23%).

«Επομένως, εάν πρόκειται να συμβεί, η Eurobank μπορεί να προσφέρει μια premium τιμή για τις μετοχές της Alpha, ως αντάλλαγμα για την απόκτηση του ελέγχου. Η συμφωνία πιθανότατα θα συνδυαζόταν με μια έκδοση μετοχών λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αλλά παρόλα αυτά, θα μπορούσε να παρέχει κάποια ανοδική ώθηση».
elegsis