Η
ασιατική επιχείρηση γοητείας που άρχισε µε την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Κίνας στην Αθήνα και τη σαφή υποστήριξή του προς τα ελληνικά κρατικά οµόλογα και το ευρώ συνεχίσθηκε χθες στις Βρυξέλλες.
Η ατζέντα της διήµερης συνάντησης ουσιαστικά περιλαµβάνει... τα πάντα από την καταπολέµηση της τροµοκρατίας και το εµπόριο µέχρι τον περιορισµό των πυρηνικών και τις πολιτιστικές ανταλλαγές. Στην πραγµατικότητα, ωστόσο, αυτό που απασχολεί τους Ευρωπαίους είναι να κερδίσουν από την ανάπτυξη που σηµειώνουν οι ασιατικές χώρες και πρωτίστως η Κίνα, η Ινδία, η Μαλαισία, η Ταϊβάν, η Κορέα σε µια εποχή κατά την οποία η ανάπτυξη στην Ενωση όχι απλώς είναι ισχνή και ασταθής αλλά κινδυνεύει και από τα συντονισµένα προγράµµατα λιτότητας.
Ετσι, η Γερµανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που στηρίζονται στις εξαγωγές τους για την ανάπτυξη και τη θετική εικόνα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θέλουν να µεγιστοποιήσουν αυτήν τους τη δυναµική χωρίς την οποία θα περιπέσουν στην ύφεση που πλήττει χώρες όπως η Ελλάδα.
Υποσχέσεις για οµόλογαΑλλες πάλι χώρες που βρίσκονται σε δύσκολη οικονοµική κατάσταση ελπίζουν ότι θα αποσπάσουν από τον κινέζο πρωθυπουργό υποσχέσεις για τα οµόλογά τους αντίστοιχες µε αυτές που έλαβε ο Γιώργος Παπανδρέου. Αλλωστε, η Ελλάδα βρίσκεται µεν υπό την κηδεµονία του ΔΝΤ και της Κοµισιόν, αλλά η Πορτογαλία και η Ιρλανδία βλέπουν καθηµερινά τα spreads τους να ανεβαίνουν σε... ύψη χρεοκοπίας. Σύµφωνα µε διπλωµατικές πηγές, η υπόσχεση του κ. Γουέν Τζιαµπάο για αγορά ελληνικών οµολόγων αποτέλεσε από τα κυρίαρχα θέµατα συζήτησης στις κουβέντες των ηγετών κατά την ώρα που ανέµεναν την έναρξη των εργασιών της διήµερης συνόδου. Το µεσηµέρι, ο εκπρόσωπος της Κοµισιόν είχε εκφράσει την ικανοποίησή του για την απόφαση του Πεκίνου, λέγοντας ότι θα συµβάλει στην ανάκαµψη της ελληνικής οικονοµίας ενώ λίγο αργότερα το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών µε ανακοίνωσή του εξέφραζε την υποστήριξή του προς τις προσπάθειες της Αθήνας και τις πρωτοβουλίες της µε τρίτα κράτη «για να εξέλθει από την κρίση και να ενισχύσει την ανόρθωση της οικονοµίας της».
Πάντως, οι Ευρωπαίοι δεν είναι οι µόνοι που «θέλουν» από τους Ασιάτες και οι φιλοξενούµενοι των Βρυξελλών ήρθαν µε προσδοκίες, όπως κυρίως εµπορικές συµφωνίες µε την Ενωση για τα προϊόντα τους. Στο πλαίσιο αυτού του δούναι και λαβείν, σε περίοδο οικονοµικής κρίσης, και τα δύο µέρη είναι υποχρεωµένα να βάλουν... νερό στο κρασί τους κυρίως οι Ευρωπαίοι που είχαν συνηθίσει να αντιµετωπίζουν µε «λίστα όρων» τους όποιους επίδοξους συνεργάτες τους. Ως εκ τούτου, το αίτηµα της Ενωσης αλλά και των ΗΠΑ για υποτίµηση του κινεζικού νοµίσµατος, του γουάν, θα παραµείνει σε θεωρητικό επίπεδο. Αντιστοίχως, θα µείνουν στην άκρη όλα τα ζητήµατα που αποτελούν σηµεία τριβής: το πυρηνικό πρόγραµµα της Βόρειας Κορέας και του Ιράν, οι συναντήσεις Ευρωπαίων µε τον Δαλάι Λάµα, η ένταση Κίνας - Ιαπωνίας. Και, φυσικά, για πρώτη φορά οι Ευρωπαίοι θα «καταπιούν» µε µια εντελώς στρογγυλεµένη διατύπωση τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωµάτων, είτε πρόκειται για τις καθηµερινές εκτελέσεις στην Κίνα, την απαγόρευση της ελευθερίας του λόγου, την παιδική εργασία, την παιδική πορνεία, το εµπόριο σαρκός κ.λπ.
tanea.gr
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου