11/10/10

Βόμβα Γιούνκερ στην πόρτα της Ρηγίλλης

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό έβαλε ο επικεφαλής του Γιουρογκρούπ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας ότι από το 2008 είχε προειδοποιήσει «έλληνα πρώην πρωθυπουργό» πως η Ελλάδα εισέρχεται σε φάση υψηλού κινδύνου εξαιτίας των προβλημάτων της οικονομίας της.

Αν και ο κ. Γιούνκερ απέφυγε να κατονομάσει τον πρώην πρωθυπουργό, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι πρόκειται για τον Κ. Καραμανλή, παρ΄ ότι στενοί συνεργάτες του το αρνούνται. Αντίδραση υπήρξε και από τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, έπειτα από φημολογία η οποία χρεώνεται σε νεοδημοκρατικούς κύκλους ότι δήθεν αυτός είχε προειδοποιηθεί από τον κ. Γιούνκερ. Το περιβάλλον του κ. Σημίτη διέψευσε τις σχετικές φήμες, επισημαίνοντας ότι εκείνος ήταν πρωθυπουργός έως το 2004 και δεν ήταν δυνατόν να προειδοποιείται για τα ελλείμματα του 2008.
Σε κάθε περίπτωση, το ποιος ήταν ο πρώην πρωθυπουργός, στον οποίο επίσης αποδίδεται από τον επικεφαλής του Γιουρογκρούπ η έκφραση «κυβερνώ μια διεφθαρμένη χώρα», θέτει σε δεύτερη μοίρα το σοβαρό πολιτικό ζήτημα που εγείρουν οι δηλώσεις αυτές και σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε προειδοποιηθεί για το ότι η χώρα βρισκόταν στα όρια της χρεοκοπίας αλλά απέφυγε να λάβει οποιοδήποτε μέτρο. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι δηλώσεις Γιούνκερ αποτιμήθηκαν από τη Ρηγίλλης ως δικαίωση του προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ζητεί το έργο της Εξεταστικής για την οικονομία να επεκταθεί ώς το 1981- διότι σε μια αποστροφή των δηλώσεών του ο κ. Γιούνκερ υποστηρίζει ότι τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας θα έπρεπε να είχαν αντιμετωπιστεί πριν από 20 ή ακόμη και 30 έτη.

Εκπληξη Τρισέ
Για επιχείρηση συμψηφισμού τον κατηγορεί η κυβέρνηση, η οποία από την πλευρά της επισημαίνει ότι τώρα η χώρα ανακάμπτει διεθνώς χάρη στη σοβαρή προσπάθεια που γίνεται και πως έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ελλήνων πολιτών και διά του υπουργού Οικονομικών ξεκαθαρίζει ότι θα προχωρήσει στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία, προκειμένου να διερευνηθούν οι ευθύνες όσων οδήγησαν τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας.

Πάντως, πέρα από τις αντιδράσεις στην Ελλάδα, στις δηλώσεις Γιούνκερ αντέδρασε και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο οποίος εξέφρασε την έκπληξή του γιατί ο κ. Γιούνκερ τον ανέφερε μεταξύ αυτών που προέβλεπαν ότι η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε σύντομα- και ειδικά μετά την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας Λίμαν Μπράδερς- σοβαρή δημοσιονομική κρίση. «Είμαι πολύ, πολύ έκπληκτος που το ακούω αυτό, αλλά δεν έχω κάποιο σχόλιο», δήλωσε ο κ. Τρισέ, εμφανώς ενοχλημένος από τις δηλώσεις του κ. Γιούνκερ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου περιορίστηκε να δηλώσει: «Δεν θα κάνω κάποιο ιδιαίτερο σχόλιο για τις δηλώσεις του κ. Γιούνκερ. Απλώς θα πω ότι ξέρουμε πολύ καλά τα προβλήματα που έχουμε ως χώρα, ξέρουμε ότι γιγαντώθηκαν τα τελευταία χρόνια, ξέρουμε ότι κάποια από αυτά είναι παλαιότερα και προβλήματα τα οποία για πολύ καιρό αγνοούσαμε, και ότι αυτή κυβέρνηση έχει αναλάβει τις ευθύνες της με το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής το οποίο εφαρμόζει και αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ελλήνων πολιτών (...). Υπάρχουν δύο ειδών ευθύνες για την κατάσταση: η πολιτική ευθύνη που κρίθηκε από τον λαό το 2007 και η ευθύνη για τη δημοσιοποίηση ψευδών στοιχείων για την οποία θα κρίνει η Βουλή και η Δικαιοσύνη. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής για να διερευνηθούν αυτές οι ευθύνες». «Φανταζόμαστε ποιος είναι»
Αναφορικά με τη δήλωση του κ. Γιούνκερ ότι είχε προειδοποιήσει τον «έλληνα πρώην πρωθυπουργό» ότι η οικονομία θα αντιμετωπίσει πολύ σοβαρό πρόβλημα, για να λάβει την απάντηση «κυβερνώ μία διεφθαρμένη χώρα», ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον ότι «δεν νομίζω ότι ο κ. Γιούνκερ αναφερόταν στον κ. Παπανδρέου, αλλά σε προηγούμενο πρωθυπουργό. Και όλοι, νομίζω, μπορούμε να φανταστούμε σε ποιον αναφέρεται». Οπως προαναφέρθηκε, συνεργάτες του Κώστα Καραμανλή διέψευσαν τον κ. Γιούνκερ, υποστηρίζοντας ότι επιχειρεί αποπροσανατολισμό από την όλη κατάσταση. Σύμφωνα με σχόλιο που έκαναν, «φυσικά και ο κ. Καραμανλής ουδέποτε είπε κάτι τέτοιο (περί διεφθαρμένης χώρας). Οσοι επιχειρούν να του αποδώσουν τέτοια λόγια έναν σκοπό έχουν: Τον αποπροσανατολισμό».

Για το ίδιο θέμα, κύκλοι προσκείμενοι στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη υποστήριζαν ότι ο επικεφαλής του Γιουρογκρούπ επεσήμανε τους κίνδυνους για την ελληνική οικονομία με βάση τα ελλείμματα του 2008. Κατά συνέπεια, πρόσθεταν, δεν ήταν δυνατόν ο κ. Γιούνκερ να μιλήσει στον κ. Σημίτη ο οποίος ήταν πρωθυπουργός ώς το 2004 για τα ελλείμματα του 2008 και να λάβει την απάντηση «κυβερνώ μία διεφθαρμένη χώρα». Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς δήλωνε δικαιωμένος, καθώς υποστηρίζει την άποψη ότι τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας άρχισαν από τη δεκαετία του ΄80. Κατά την περιοδεία του στην Πελοπόννησο δήλωσε σχετικά: «Ο κ. Γιούνκερ είπε ότι αν θέλει κανείς να ανατρέξει στα πραγματικά στοιχεία της οικονομίας και να δει πότε έγινε αυτό το κακό, θα πρέπει να πάει πίσω, στη δεκαετία του ΄80. Μα η δεκαετία του ΄80 είναι η δεκαετία του ΠΑΣΟΚ. Και είναι δεκαετία για την οποία εμείς ζητούμε να ξεκινήσει η έρευνα της Εξεταστικής Επιτροπής. Το ΠΑΣΟΚ, για λόγους που ο καθένας καταλαβαίνει και αντιλαμβάνεται, δεν το θέλει. Ομως ήρθαν και από το εξωτερικό να τους επισημάνουν πότε ξεκίνησε το κακό. Εμείς σήμερα, άλλη μία φορά, δικαιωνόμαστε».

Στον κ. Σαμαρά απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος τον κατηγόρησε για απόπειρα συμψηφισμού των ευθυνών της Νέας Δημοκρατίας: «Ο κ. Σαμαράς ας αφήσει επιτέλους τις υπεκφυγές και τις προσπάθειες συμψηφισμών και ας αποδείξει ότι αντιλαμβάνεται έστω και τώρα τις συνέπειες της καταστροφικής πολιτικής της κυβέρνησης της Ν.Δ., της οποίας υπήρξε επίλεκτο μέλος. Προφανώς ακόμη δεν αντιλαμβάνεται ότι υποκατάσταση πολιτικού λόγου, οράματος, σχεδίου και πρότασης με τη θολότητα που επιχειρεί ουδόλως αποφέρει».
tanea.gr