Αιχµές για δύο µέλη της κυβέρνησης, την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρµπίλη και τον υφυπουργό Εξωτερικών Σπύρο Κουβέλη αφήνει ο υπουργός Επικρατείας αρµόδιος για τις επενδύσεις Χάρης Παµπούκης µε αφορµή την επένδυση στον Αστακό.
Με συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο κ. Παµπούκης επισηµαίνει ότι η επιστολή του κ. Κουβέλη προς τον υπουργό Επικρατείας του Κατάρ έγινε χωρίς συνεννόηση και τονίζει ότι από εδώ και στο εξής αν θα υπάρξουν στην περιοχή επενδύσεις στο πλαίσιο του Μνηµονίου, ο ίδιος θα φέρει την κύρια ευθύνη. Παράλληλα, διατυπώνει την άποψη ότι η Εξεταστική για την οικονοµία πρέπει να περιοριστεί στο θέµα της παραποίησης στοιχείων της περιόδου Καραµανλή, ενώ για το fast truck διευκρινίζει ότι θα συνοδευτεί από φορολογικά κίνητρα για τους επενδυτές.
Κύριε υπουργέ, θα πρέπει να γίνει Εξεταστική για την οικονοµία και αν ναι, ποιες περίοδοι πρέπει να διερευνηθούν;
Είναι µια λεπτή ισορροπία µεταξύ της υποχρέωσης απόδοσης ευθυνών και της ικανότητας της Πολιτείας να το κάνει. Γι αυτό οι Εξεταστικές Επιτροπές πρέπει να γίνονται µε ψυχραιµία, αντικειµενικότητα, σοβαρότητα και φειδώ, αλλιώς τραυµατίζουν και εγγράφονται αρνητικά στο συλλογικό υποσυνείδητο. Στην Ελλάδα, οι ηγεσίες θα πρέπει να αποφεύγουν τη διέγερση των κακών στοιχείων του έθνους µας, δηλαδή του φθόνου και της διχόνοιας. Σε αυτό το πλαίσιο είµαι αρνητικός στη «δικαστηριοποίηση» της πολιτικής ζωής του τόπου. Κακώς ονοµάστηκε η Εξεταστική αυτή Εξεταστική για την οικονοµία, διότι είναι πηγή παρεξηγήσεων.
Στη πραγµατικότητα αφορά την απάντηση που πρέπει να δώσουµε όλοι µας ως Πολιτεία για τα φερόµενα ως πλαστά στοιχεία που στέλνονταν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υποθήκευσαν τη σοβαρότητα και υπονόµευσαν την αξιοπιστία της χώρας. Αυτό. Και µόνο αυτό. Συγκεκριµένα. Δεν είναι λοιπόν για την οικονοµία αλλά για την πρακτική µιας περιόδου συγκεκριµένης, η οποία έτσι και αλλιώς αποτελεί αντικείµενο έρευνας προς απάντηση και συνεπώς πρέπει να απαντηθεί. Ο απλός κόσµος δεν εντυπωσιάζεται από υποσχέσεις για µεγάλες επενδύσεις στη χώρα. Αναρωτιέται κατά πόσο η πολιτική της κυβέρνησης έχει ως επίκεντρό της τον πολίτη και διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή.
Το νέο µοντέλο ανάπτυξης που εµείς εφαρµόζουµε έχει στο επίκεντρό του την κοινωνία και τον άνθρωπο. Αυτή είναι η κοινωνική διάσταση του κέρδους και των επενδύσεων.
Στόχος µας είναι οι επενδύσεις να δηµιουργούν εθνική υπεραξία και να συντηρούν την εθνική αξία που είναι το περιβάλλον. Υπεραξία για τη χώρα σηµαίνει χρήµατα τα οποία δηµιουργούν θέσεις εργασίας, χρήµατα τα οποία δηµιουργούν και βελτιώνουν τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονοµίας.
Υπεραξία είναι και η επένδυση στον άνθρωπο, το οποίο σηµαίνει επένδυση στη γνώση, τη µεταφορά τεχνογνωσίας µέσω των επενδύσεων. Χωρίς τις µεγάλες επενδύσεις που θα αλλάξουν το κλίµα για τη χώρα, η κοινωνική συνοχή θα είναι ακόµα πιο εύθραυστη.
Μετά την επιστολή του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Κουβέλη στον υπουργό Επικρατείας του Κατάρ, δηµιουργήθηκε η εντύπωση ότι ειδικά για τον Αστακό σηµειώνεται κάποια καθυστέρηση στην υλοποίηση των συµπεφωνηµένων από την άλλη πλευρά. Τι ισχύει; Αυτό έγινε σε συνεννόηση µαζί σας ή µε τον Πρωθυπουργό;
Οχι, δεν υπήρξε σχετική συνεννόηση. Ο Αστακός είναι µια µεγάλη ιδιωτική επένδυση. Μπορεί να πετύχει, µπορεί και όχι. Αυτό αφορά τα µέλη της κοινοπραξίας. Η Πολιτεία έκανε το καθήκον της προβαίνοντας στις κατά νόµο αδειοδοτήσεις και µάλιστα σε σύντοµο χρόνο. Θυµίζω, πάντως, πως οι εξελίξεις στον Αστακό προηγήθηκαν του Μνηµονίου Συνεργασίας που υπογράψαµε µε το Κατάρ στη Νέα Υόρκη. Από εδώ και πέρα επί ενδεχόµενων επενδύσεων που θα προκύψουν από το Μνηµόνιο την κύρια ευθύνη εκ µέρους της κυβέρνησης φέρει ο υπογράφων, φυσικά µε τη συνεργασία και τη συνέργεια των συναδέλφων µου. Αποκλειστικός γνώµονας της πολιτικής µας είναι η διεύρυνση των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας.
Αυτό προϋποθέτει διαφάνεια, συλλογική δουλειά, υπευθυνότητα και δέουσα σοβαρότητα. Μέχρι στιγµής υπάρχουν συγκεχυµένες πληροφορίες για το τι ακριβώς θα γίνει στο Ελληνικό. Μπορείτε να µας περιγράψετε το σχέδιό σας;
Οπως έχω δηλώσει όταν θα υπάρξει κάτι σοβαρό και συγκεκριµένο θα ανακοινωθεί τότε. Πάντως, ούτε όλο θα γίνει πάρκο ούτε όλο τσιµέντο και θα ανταποκρίνεται σε µία ολιστική αναπτυξιακή προσέγγιση που θα αφορά όλο το Λεκανοπέδιο και προφανώς τους κατοίκους του. Και ως µοντέλο όλη την Ελλάδα. Το Ελληνικό είναι πολύ σηµαντικός σταθµός εκκίνησης της νέας Ελλάδας που κτίζουµε.
Εχετε πει ότι οι επενδύσεις µπορούν να λειτουργήσουν και ως ντόµινο.
Εποµένως µετά τη συµφωνία µε το Κατάρ τι κυνηγάτε;
Θα µου επιτρέψετε να µην ανακοινώσω τίποτε επί του παρόντος. Αυτό, όµως, που σίγουρα κυνηγάω είναι την εφαρµογή, τη συγκεκριµένη υλοποίηση των ήδη µεγάλων και σοβαρών κινήσεων που έγιναν.
tanea.gr
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου