Αποφασισµένος να σκοτώσει ήταν για την πλειοψηφία του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αµφισσας ο Επαµεινώνδας Κορκονέας το βράδυ της δολοφονίας του Αλέξανδρου
Γρηγορόπουλου.
Η ετυµηγορία τους άλλαξε άρδην το ποινικό σκηνικό για τον κατηγορούµενο και η απόφασή τους να µην του αναγνωρίσουν ούτε ένα ελαφρυντικό οδηγούσε σε µία και µοναδική τιµωρία για το έγκληµά του, που δεν ήταν άλλη από την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.
Η πλάστιγγα της πλειοψηφίας έγειρε υπέρ της ενοχής και του δεύτερου κατηγορούµενου Βασίλη Σαραλιώτη για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία, χωρίς κανένα ελαφρυντικό. Πράξη που αποτιµήθηκε σε 10ετή κάθειρξη και οδήγησε πίσω στις φυλακές τον ειδικό φρουρό, καθώς και πάλι κατά πλειοψηφία τα µέλη του δικαστηρίου είπαν «όχι» στον ανασταλτικό χαρακτήρα της έφεσης για τον Βασ. Σαραλιώτη, ακολουθώντας την πρόταση του εισαγγελέα Χαράλαµπου Λακαφώση.
Ηταν λίγο µετά τις δέκα χθες το πρωί όταν οι δύο κατηγορούµενοι κάτω από αυστηρά µέτρα ασφαλείας και µέσα σε «κλοιό» προστασίας από συναδέλφους τους κάθησαν στο εδώλιο.
Τρεις γυναίκες ένορκοι και ένας τακτικός δικαστής είδαν πίσω από την απόφαση του Επ. Κορκονέα να τραβήξει τη σκανδάλη το βράδυ της 6ης Δεκεµβρίου 2008 άµεσο δόλο και ευθεία επιδοκιµασία του τραγικού αποτελέσµατος. Και έτσι ξεπέρασαν τα «χαρακώµατα» κατηγορητηρίου και του ενδεχόµενου δόλου, αδίκηµα για το οποίο είχε παραπεµφθεί ο ειδικός φρουρός.
Πριν καλά καλά η πρόεδρος του δικαστηρίου ολοκληρώσει την απαγγελία του «κορµού» της απόφασης, ο συνήγορος υπεράσπισής του κ. Αλέξης Κούγιας αποχώρησε από το ακροατήριο.
Τα συναισθήµατα όπως άλλωστε συµβαίνει σε υποθέσεις δολοφονιών ήταν εντελώς αντιφατικά ανάµεσα στην πλευρά των κατηγορουµένων και την οικογένεια του θύµατος.
Με δάκρυα στα µάτια
Σιωπηλοί οι γονείς του Κορκονέα, µε δάκρυα στα µάτια παρακολουθούσαν το τέλος της διαδροµής της δίκης. Κλαίγοντας η µητέρα και η αδελφή του Βασ. Σαραλιώτη τον συνόδευσαν πριν από την επιστροφή του στη φυλακή.
Λίγο πριν πέσει η αυλαία της δίκης δεν έλειψαν και οι επεισοδιακές σκηνές. Οταν στο βήµα του µάρτυρα βρισκόταν η µητέρα του Βασ. Σαραλιώτη ζητώντας από τους δικαστές να µην ξαναστείλουν τον γιο της στη φυλακή και να τον αφήσουν ελεύθερο τουλάχιστον µέχρι να κριθεί από το Εφετείο, σηκώθηκε από τη θέση της η γιαγιά του θύµατος κρατώντας τη φωτογραφία του Αλέξανδρου και ακολούθησε ο εξής διάλογος:
Χ. Τζαλικιάν (γιαγιά θύµατος): Για το παιδί αυτό µιλάµε… Μετ. Γεράκη (µητέρα κατηγορουµένου): Δεν σήκωσε όπλο ο γιος µου...
Τζ. Τζαλικιάν (µητέρα θύµατος):
Βοήθησε όµως… Βοήθησε.
Χ. Τζαλικιάν: Να µην τύχει σε κανένα σπίτι αυτό.
Ειδικός φρουρός : Βγάλτε την έξω… Πετάξτε την έξω (σ.σ.: η προτροπή ήταν προς τους συναδέλφους του και αφορούσε την ηλικιωµένη γιαγιά του Αλ.
Γρηγορόπουλου).
Ν. Κωνσταντόπουλος (πολιτική αγωγή): Το δικαστήριο είναι υπεύθυνο για την τήρηση της τάξης. Θα πάρετε εσείς το δίκαιο µε το όπλο στο χέρι;
Χ. Τζαλικιάν: Το παιδί αυτό είναι στον ουρανό. Συγγνώµη, αλλά δεν άντεχα … Μ. Γεράκη: Εχετε δίκιο, αλλά έχω και εγώ.
Ο ειδικός φρουρός πάντως, µε εντολή της εισαγγελέως Αµφισσας κ. Β. Βλάχου, αποµακρύνθηκε από τη θέση του µέχρι τη λήξη της συνεδρίασης, ενώ διατάχθηκε και ΕΔΕ για τη συµπεριφορά του.
«Κατασυκοφάντηση»
«Η ετυµηγορία της Δικαιοσύνης για την αναίτια δολοφονία του Αλέξανδρου αφορά όλη την ελληνική κοινωνία. Για µας, την οικογένειά του, η σηµερινή µέρα σηµατοδοτεί το κλείσιµο της αυλαίας της άθλιας παράστασης κατασυκοφάντησης και βάρβαρης προσβολής της µνήµης του αθώου παιδιού µας, µε πρωταγωνιστές τους δράστες του εγκλήµατος και την υπεράσπιση του Επ.
Κορκονέα», δήλωσε η κ. Τζίνα Τζαλικιάν.
Για «ιστορική απόφαση που δικαιώνει τον αγώνα της οικογένειας του Αλ.
Γρηγορόπουλου και απαντά στο αίτηµα της κοινωνίας για δικαιοσύνη» µίλησε η συνήγορος πολιτικής αγωγής κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου. Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος επισήµανε ότι «ένα ακόµα γελαστό παιδί που δολοφονήθηκε µε άµεσο δόλο γίνεται σύµβολο στην κοινωνική, πολιτική και δικαστική ιστορία».
«Πρωτοφανής απόφαση»
Αντίθετα, ο Αλ. Κούγιας µε γραπτή δήλωσή του χαρακτήρισε την απόφαση «πρωτοφανή νοµική επιλογή», προσθέτοντας ότι οι αποφάσεις που θα ακολουθήσουν (Εφετείο και Αρειος Πάγος) θα είναι διαφορετικές, «γιατί αλλιώς καταργείται το κράτος δικαίου το οποίο είναι η κατοχύρωση της δηµοκρατίας».
Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι του Βασ. Σαραλιώτη κ.κ. Γιάννης Αλετράς, Ευθύµιος Καραΐσκος και Χρήστος Διαµάντης έδωσαν τη µάχη τους για να παραµείνει ελεύθερος ο κατηγορούµενος και είναι αποφασισµένοι να ανατρέψουν τα δεδοµένα στο Εφετείο.
tanea.gr
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου