28/10/10

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οι οικογενειακές σχέσεις αποτελούν το βασικό θέμα των ταινιών που προβάλλονται αυτή την εβδομάδα. Από το βιτριολικό χιούμορ του Γούντι Άλεν («Θα συναντήσεις έναν ψηλό μελαχρινό άντρα») σε μια οικογένεια φτιαγμένη με διαφημιστικές προδιαγραφές του Ντέρικ Μπόρτε (««Τhe Joneses») και στο κοινωνικό δράμα του Μάριους Χολστ («Δεσμοί αίματος»). Τα 3D συνεχίζουν την προέλασή τους στις κινηματογραφικές αίθουσες με παιδικές περιπέτειες , όπως τον «Τελευταίο μαχητή του ανέμου» του Μ. Νάιτ Σιάμαλαν και τα («(Γ)λυκάκια» των Άντονι Μπελ και Μπεν Γκλακ. Τέλος οι πιστοί του Facebook μπορούν να μάθουν την άγνωστη ιστορία του, με την ιστορία του Ντέιβιντ Φίντσερ «Τhe social network».

«Τhe social network»

Τα παρασκήνια του Facebook

Δεν είναι και λίγο να βλέπεις τη ζωή σου να γίνεται ταινία. Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο «εγκέφαλος» πίσω από δημοφιλέστατο Facebook, προσπαθούσε να μη δώσει βάση στην ταινία του Ντέιβιντ Φίντσερ «The social network» που τον παρουσιάζει να μεταλλάσσεται από οργισμένο κομπιουτερά σε κραταιό επιχειρηματία του διαδικτύου. Άλλωστε χαρακτηριστικός είναι και ο τίτλος του βιβλίου του Μπεν Μέζριτς «The accidental billionaires» πάνω στο οποίο βασίζεται το σενάριο της επίμαχης ταινίας.

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ αρχικά άφησε να διαρρεύσει η δυσαρέσκειά του ανεπίσημα. Αργότερα, ωστόσο έκανε δηλώσεις ενώπιον των φοιτητών του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, υποστηρίζοντας ότι το κύριο κίνητρό του δεν ήταν ο οπορτουνισμός, ούτε στόχευε μέσω του Facebook να προσελκύσει γυναίκες, όπως δείχνει η ταινία.

Επίσης διευκρίνισε ότι η νέα σκηνοθετική δουλειά του Φίντσερ έχει αρκετές ανακρίβειες σε σχέση με την προσωπική του ζωή, καθώς η κοπέλα του, ήταν μαζί του πριν ξεκινήσει το εγχείρημα που τον έκανε διάσημο. «Οι δημιουργοί της ταινίας δεν μπορούν να καταλάβουν ότι υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι που τους αρέσει να χτίζουν πράγματα, διότι τους αρέσει ακριβώς αυτό…Βέβαια μου έκανε εντύπωση ότι είχαν ξεσκονίσει την γκαρνταρόμπα μου. Οποιοδήποτε κοντομάνικο και ‘φλις’ εμφανίζεται στην ταινία, το έχω φορέσει», δήλωσε ο ίδιος ειρωνικά.

Η ταινία του Φίντσερ αγγίζει ένα μάλλον άβολο θέμα για τον Ζούκερμπργκ, τις διενέξεις και τις δικαστικές του περιπέτειες με τους αδελφούς Γουίνκελβος που θεώρησαν ότι τους έκλεψε την ιδέα, αλλά και τις κατηγορίες του φίλου και συνιδρυτή του Facebook, Εντουάρντο Σάβεριν. Ο δεύτερος θεώρησε ότι ο «άσπονδος φίλος του» τον απέκλεισε από το δημιούργημά τους, το οποίο είχε μάλιστα χρηματοδοτήσει στα πρώτα του βήματα.

Ο καβγάς στην προκειμένη περίπτωση έγινε για έναν ηλεκτρονικό κολοσσό που αποτιμάται σήμερα γύρω στα 25 δισεκατομμύρια δολάρια. Θα περίμενε κανείς ότι τα λεφτά ήταν αρκετά για την ομάδα των νεαρών που δημιούργησαν αυτή την επαναστατική κοινωνική δικτύωση. Όμως η επιτυχία του Facebook σήμανε και το τέλος της φιλίας τους.

Ο Φίντσερ εμπνευσμένος από το «Ρασομόν» του Ακίρα Κουροσάβα, προσπαθεί να αφηγηθεί τις διαφορετικές εκδοχές της ιστορίας μέσα από την υποκειμενική ματιά του κάθε ήρωα. Χρειαζόταν όμως και τους κατάλληλους ηθοποιούς για να ζωντανέψουν το όραμά του: «Ήθελα να βρω ηθοποιούς ικανούς να εκφράσουν και τις δύο πλευρές των χαρακτήρων, αλλά και να δημιουργήσουν πραγματικές σχέσεις μεταξύ τους. Ηθοποιούς διαθέσιμους να πειραματιστούν, να μην ελέγχουν την κατάσταση, να ξεπεράσουν τον εαυτό τους και να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει προκαθορισμένη έννοια του ποιοι είμαστε τελικά». Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν οι Τζέσι Άιζενμπεργκ, Άντριου Γκάρφιλντ και Τζάστιν Τίμπερλεϊκ. Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους από την Αudiovisual.

«Θα συναντήσεις έναν ψηλό μελαχρινό άντρα»

Ο Γούντι Άλεν και το κυνήγι της ευτυχίας

Αιχμηρό χιούμορ από τον Γούντι Άλεν, ο οποίος επιστρέφει στο Λονδίνο για να ξεδιπλώσει τις εξωφρενικές περιπέτειες μιας οικογένειας στο Λονδίνο. Όλοι οι ήρωες της νέας του ταινίας είναι ανικανοποίητοι και προσπαθούν να ξεφύγουν από την καθημερινότητά τους, χωρίς να εκτιμούν τα θετικά της ζωής τους. Στο επίκεντρο βρίσκονται δύο παντρεμένα ζευγάρια, ο Άλφι (Άντονι Χόπκινς) και η Έλενα (Τζέμα Τζόουνς), η κόρη τους Σάλι ( Ναόμι Γουοτς) και ο σύζυγός της Ρόι (Τζος Μπρόλιν).

Τη βόμβα στα θεμέλια αυτής της καθώς πρέπει οικογένειας θα βάλει η κρίση μέσης ηλικίας του Άλφι, ο οποίος, ανακαλύπτοντας ότι δεν του απομένουν και πολλά χρόνια, προσπαθεί να ξανανιώσει στην αγκαλιά ενός call girl. Αφήνει έτσι εν ψυχρώ τη γυναίκα του Έλενα , η οποία σε πλήρη απόγνωση, στρέφεται στις συμβουλές ενός μέντιουμ. Στα πρόθυρα διάλυσης βρίσκεται και ο γάμος της Σάλι και του Ρόι με τις φιλοδοξίες και τους εκατέρωθεν πειρασμούς να δίνουν τη χαριστική βολή στη σχέση τους. Και μέσα σε όλα αυτά υπάρχει «ένας ψηλός, μελαχρινός άντρας». Ο τίτλος της ταινίας παραπέμπει σε μια συνηθισμένη ατάκα που λένε στα θύματά τους οι υποτιθέμενοι μάντεις.

Χιούμορ σε υπαρξιακό φόντο, με εξωφρενικές καταστάσεις και τρυφερή ματιά. Όπως υπογραμμίζει ο Γούντι Άλεν: «Νομίζω ότι όλοι έχουμε τον τρόπο μας να αρνούμαστε και να προσπαθούμε να εξορθολογήσουμε τις δυσκολίες της ζωής μας. Έτσι οι άνθρωποι τα βγάζουν πέρα με τη ζωή, αρνούμενοι συνεχώς την πραγματικότητα, πιστεύοντας στην αυταπάτη της καλλιτεχνικής αθανασίας, προσπαθώντας να δώσουν νόημα στο σύμπαν, πιστεύοντας στη μετά θάνατο ζωή και άλλα παρόμοια…». Πρωταγωνιστούν οι Άντονι Χόπκινς, Αντόνιο Μπαντέρας, Ναόμι Γουότς, Τζος Μπρόλιν, Τζέμα Τζόουνς, Φρίντα Πίντο, Λούσι Παντς. Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους από τη Village Films.

«O τελευταίος μαχητής του ανέμου»

3D Παραμύθια

Ο Μ. Νάιτ Σιάμαλαν, ο ινδός σκηνοθέτης που έγινε διάσημος με το θρίλερ «Έκτη αίσθηση» και τις ταινίες «Άφθαρτος» και «Σκοτεινό χωριό» επιστρέφει με μια 3D περιπέτεια φαντασίας. Καταιγιστική δράση, σκηνές πολεμικών τεχνών, δράκοι και εξωτικά επιχειρούν να καθηλώσουν το παιδικό κοινό. Στο πρωταγωνιστικό καστ βρίσκουμε την περσινή αποκάλυψη, τον κύριο «Slumdog Millionaire» Ντεβ Πατέλ που σε έναν διαφορετικό ρόλο ερμηνεύει τον κακό της υπόθεσης. Η ταινία βασίζεται στην τηλεοπτική σειρά της Nickelodeon.

Τα τέσσερα στοιχεία της φύσης, ο άνεμος, το νερό, η Γη και η φωτιά αντιπροσωπεύουν στην ταινία τέσσερα έθνη. Όταν το τελευταίο κηρύσσει τον πόλεμο στα υπόλοιπα, δεν διαφαίνεται ελπίδα διαφυγής από την επερχόμενη πύρινη λαίλαπα. Ο Άανγκ είναι ο μοναδικός που έχει τη δύναμη να ελέγχει και τα τέσσερα στοιχεία της φύσης και συμμαχεί με την Κιτάρα, μια Νεροκάμπτρια και τον αδελφό της, τον Σόκα προκειμένου να αποκαταστήσουν την ισορροπία στον κατεστραμμένο από τον πόλεμο κόσμο.

Όμως, είναι ο Άανγκ ικανός να επιβληθεί στις ικανότητές του και να τις εξελίξει ώστε να γίνει ο ήρωας που θα σώσει τα Έθνη προτού να είναι πολύ αργά; Η συνέχεια επί της οθόνης...Παίζουν οι Νόα Ρίνγκερ, Ντεβ Πατέλ, Νίκολα Πλετζ, Τζάκσον Ράθμποουν. Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφος από τη UIP.

«Τhe Joneses»

Η τέλεια οικογένεια υπάρχει στις διαφημίσεις

Ο πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης και σεναριογράφος Ντέρικ Μπόρτε θέτει στο σατιρικό του στόχαστρο την υπερκαταναλωτική μανία των Αμερικανών. Το φιλμ ξετυλίγει τις περιπέτειες μιας αλλιώτικης οικογένειας που λειτουργεί ως δούρειος ίππος της «αγοράς». Τα μέλη της είναι στην πραγματικότητα έμμισθοι υπάλληλοι μιας εταιρείας προώθησης προϊόντων. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντούμε τη Ντέμι Μουρ (τη «μαμά») και τον Ντέβιντ Ντουκόβνι («πάτερ φαμίλιας»).

Η «οικογένεια» Τζόουνς διαμένει σε μια ακριβή συνοικία και καλλιεργεί τις επαφές της με τους γείτονες. Οι τελευταίοι βλέπουν ότι οι Τζόουνς δεν είναι απλώς φιλικοί, έμπιστοι και ελκυστικοί αλλά κυκλοφορούν με τα πιο γνωστά προϊόντα. Μπορεί όμως κάποιος να κλέψει λίγη από την ευτυχία της «τέλειας οικογένειας» ακολουθώντας τα καταναλωτικά της ίχνη; Η Ντέμι Μουρ η οποία δηλώνει ενθουσιασμένη με το θέμα της ταινίας, υπογραμμίζει «Στους ανθρώπους αρέσουν τα αντικείμενα, τείνουν να ψάχνουν για πράγματα που καλύπτουν τα κενά τους... πάντα ψάχνουν το επόμενο νέο προϊόν, το οποίο σίγουρα θα είναι καλό, τους αρέσει για λίγο καιρό και μετά χρειάζονται κάτι άλλο». Πρωταγωνιστούν οι Ντέμι Μουρ, Ντέβιντ Ντουκόβνι, Μπεν Χόλινγκσγουορθ, Άμπερ Χερντ. Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους από την Odeon.

«Δεσμοί αίματος»

H αναζήτηση της πατρικής φιγούρας

Η αναζήτηση της πατρικής φιγούρας βρίσκεται στο επίκεντρο της ταινίας του νορβηγού σκηνοθέτη, Μάριους Χολστ που είχε βραβευτεί στο 21ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. Οι οικογενειακοί δεσμοί, οι δεσμοί αίματος όπως είναι και ο τίτλος του έργου, δεν είναι δεδομένοι για τους ήρωες της ταινίας.

Ο δεκαπεντάχρονος Μιρούς αφήνει το Κόσοβο με την ελπίδα ότι θα γνωρίσει επιτέλους τον πατέρα του που εγκατέλειψε τον ίδιο και τη μητέρα του πριν χρόνια. Ο πατέρας του από την άλλη πλευρά, έχει ξεκινήσει μια νέα ζωή στη Νορβηγία δίπλα σε μια άλλη γυναίκα και η προηγούμενη οικογένειά του δεν είναι παρά μια θολή ανάμνηση την οποία προσπαθεί να ξεχάσει.

Ο Μιρούς θα εισβάλλει στη ζωή του πατέρα του καλυμμένος πίσω από μια ψεύτικη ταυτότητα. Οι σχέσεις των δύο αντρών σταδιακά θα πάρουν μια απροσδόκητη τροπή. Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη της ταινίας, Μάριους Χολστ: «Το θέμα πατέρας και γιος, πάντοτε με ενδιέφερε. Όχι μόνο η μεταξύ τους σχέση, αλλά ιδιαίτερα το πώς ένας παραμελημένος γιος μεγαλώνει με την απουσία του πατέρα του, και πώς οδηγείται από την επιθυμία του να αγαπηθεί και τον φόβο να τον απορρίψει ένα πρόσωπο που ούτε καν έχει δει από κοντά.

Αυτό είναι ένα από τα βασικά θέματα στην ιστορία του Μιρούς. Όπως επίσης κι η προσπάθεια ενός πατέρα να ανοίξει την καρδιά του σε ένα αγόρι που έχει προσπαθήσει τόσο πολύ να το ξεχάσει». Πρωταγωνιστούν οι Ενρίκο Λο Βέρσο και Ναζίφ Μουαρέμι, Μιριάνα Καράνοβιτς, Μιχάλης Κουτσογιαννάκης. Η ταινία προβάλλεται από την Odeon.

«(Γ)λυκάκια»

Λυκοφιλίες…

Οι Άντονι Μπελ και Μπεν Γκλακ υπογράφουν τη σκηνοθεσία αυτής της τρυφερής ταινίας κινουμένων σχεδίων. Κεντρικοί ήρωες είναι δύο χαριτωμένα λυκάκια, ο Χάμφρι και η Κέιτ που προσπαθούν να βρουν το δρόμο για το σπίτι τους, όταν οι δασοφύλακες τους μεταφέρουν με τη βία στην άλλη άκρη της χώρας. Οι δύο τους έχουν διαμετρικά αντίθετους χαρακτήρες: ο Χάμφρεϊ λατρεύει τις εξυπνάδες, τους ράθυμους φίλους του και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Η Κέιτ από την άλλη πλευρά, έχει εμμονή με το καθήκον, την πειθαρχία και τις πολεμικές τέχνες. Αν προσθέσει κανείς ότι προέρχονται από αντίπαλες αγέλες, τότε η σύγκρουση μεταξύ τους μοιάζει αναπόφευκτη. Και όμως οι δύο τους αν θέλουν να επιβιώσουν και να επιστρέψουν στους δικούς τους θα πρέπει να διανύσουν πολλά χιλιόμετρα μαζί. Η περιπέτειά τους προβάλλεται σε 3D εκδοχή και σε ελληνική μεταγλώττιση.

Ο παραγωγός Κεν Κατσουμότο εξηγεί για ποιος λόγους αυτή η ταινία είναι κομμένη και ραμμένη για όλη την οικογένεια: «Τα μικρά παιδιά αγαπούν τον κόσμο των ζώων, τα αγόρια ενθουσιάζονται με την περιπέτεια και τη σωματική κωμωδία, στα κορίτσια αρέσουν οι δυναμικές γυναικείες προσωπικότητες και το συναίσθημα , ενώ οι ενήλικες ενδιαφέρονται για τις οικογενειακές σχέσεις και τη σύνθετη ιστορία.

Η ταινία αγγίζει κάθε πτυχή που απαιτείται για μια απολαυστική κινηματογραφική εμπειρία για όλη την οικογένεια». Τα «(Γ)Λυκάκια» σηματοδοτούν την πρώτη φορά που μια τρισδιάστατη κινηματογραφική ταινία με παγκόσμια διανομή ολοκληρώνεται σε μια εταιρεία παραγωγής με έδρα την Ινδία και αντιπροσωπεία στο Λος Αντζελες, την εταιρεία Crest Animation Productions. Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους από τη Filmopolis

naftemporiki.gr

johnnylzep