8/10/10

Ανοιγμα του ΝΑΤΟ προς Κίνα και Ινδία

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν υποστήριξε πως πρέπει να υπάρξει μια "εκδοχή 3" της συμμαχίας η οποία θα αποτελέσει τον άξονα της διεθνούς ασφάλειας στον 21ο αιώνα, έχοντας εκσυγχρονιστεί και έχοντας διευρύνει τις συμπράξεις στον κόσμο με τις αναδυόμενες δυνάμεις όπως η Κίνα και η Ινδία.

"Ήρθε η στιγμή για ένα ΝΑΤΟ 3.0", δήλωσε ο Ράσμουσεν, μετά την εκδοχή 1 του Ψυχρού Πολέμου, αυτή μιας στατικής αντιπαράθεσης με ένα γνωστό εχθρό, και την εκδοχή 2, που ακολούθησε την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και χαρακτηρίστηκε από τις επεμβάσεις στα Βαλκάνια και το Αφγανιστάν και τη σύνδεση με νέους εταίρους.

Ο επικεφαλης του ΝΑΤΟ παρουσίασε αυτό που θα πρέπει να είναι ιδεωδώς, σύμφωνα με τον ίδιο, η νέα "στρατηγική αντίληψη" την οποία οι ηγέτες της ατλαντικής συμμαχίας θα υιοθετήσουν κατά τη σύνοδο κορυφής τους στις 19 και 20 Νοεμβρίου στη Λισαβόνα και της οποίας συνέταξε το σχέδιο, εμπνεόμενος από μια έκθεση εμπειρογνωμόνων.

Η πρώτη από τις τρεις απαιτήσεις που επιβάλλονται στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Ράσμουσεν, είναι αυτή του "εκσυγχρονισμού" του στρατιωτικού μηχανισμού του, περιλαμβανομένης της "αποτρεπτικής" ικανότητάς του. Και η προετοιμασία του για να αντιμετωπίσει τις νέες απειλές (τρομοκρατία, πύραυλοι, κυβερνοπόλεμος, ενεργειακή ανασφάλεια).

Δεύτερη απαίτηση, "να είναι ικανό να διαχειριστεί τις κρίσεις του 21ου αιώνα", αντλώντας από τα "διδάγματα που πήραμε με υψηλό τίμημα από το Αφγανιστάν".

Το ένα από τα διδάγματα αυτά είναι ότι θα πρέπει, στη διάρκεια μιας επέμβασης τέτοιου τύπου, "να ξεκινάει από την πρώτη στιγμή η εκπαίδευση" εθνικών δυνάμεων ασφαλείας ικανών να πάρουν τη σκυτάλη.

Τέλος, τρίτη απαίτηση είναι αυτή της εμβάθυνσης των υφιστάμενων συμπράξεων με χώρες της περιοχής Ασίας - Ειρηνικού όπως η Αυστραλία ή η Νότια Κορέα, με τις μεσογειακές χώρες όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος, με τέσσερις χώρες του Κόλπου ή ακόμη με τη Ρωσία.

Όμως θα μπορούσαν επίσης να δημιουργηθούν δομές επίσημων πολιτικών και στρατιωτικών διαβουλεύσεων με "την Κίνα, την Ινδία και άλλες μεγάλες χώρες", οι οποίες (δομές) δεν υφίστανται σήμερα.

Ο Ράσμουσεν επανέλαβε έτσι την περιγραφή του για το ΝΑΤΟ του μέλλοντος ως "κεντρικής πλατφόρμας" των παγκόσμιων διαβουλεύσεων για την ασφάλεια.

Όμως όλα αυτά προϋποθέτουν, προειδοποίησε, ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα προχωρήσουν "υπερβολικά" στην περικοπή των στρατιωτικών προϋπολογισμών.
nooz.gr