27/10/10

Η Διακαναλική και η... Νομισματική

Η αυτόματη σύγκριση των όσων ακούσθηκαν στην διακαναλική συνέντευξη του Πρωθυπουργού την Δευτέρα με τα όσα καταγράφονται ως κατάσταση της οικονομίας -μαζί με τις προτάσεις που τα συνοδεύουν- στην Ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ, προκαλεί ερωτήματα για το κατά πόσο η Κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος συνεχίζουν να κινούνται στην ίδια κατεύθυνση, όπως γινόταν εδώ και ένα περίπου χρόνο.

Είναι εύκολο να διαπιστώσει κανείς διαβάζοντας την εισαγωγική παρουσίαση του κ. Προβόπουλου στην Έκθεση ότι... παρά το γεγονός ότι χαρακτηρίζει την αναδιαπραγμάτευση του χρέους μη επιθυμητή και απίθανη να συμβεί, εν τούτοις βάζει προϋποθέσεις των οποίων η πραγματοποίηση είναι απολύτως αναγκαία για να μη γίνει η αναδιαπραγμάτευση του χρέους (δηλαδή το χρεοστάσιο).

Ανεξάρτητα από το αν διαφωνεί κανείς μαζί του ή όχι, ο διοικητής της ΤτΕ, θέτει ως προϋποθέσεις -όπως είχε κάνει και πριν από το Μνημόνιο- την υπέρβασή του όσον αφορά την μέχρι σήμερα ταχύτητα της εφαρμογής του. Και για να μην αφήσει κανένα περιθώριο παρεξηγήσεων για το τί ακριβώς εννοεί, φθάνει να δίνει παραδείγματα -κοινωνικά ατυχή χωρίς αμφιβολία- όπως αυτά της διακοπής της μεταφοράς μαθητών στα σχολεία των απομακρυσμένων περιοχών της χώρας...

Από την άλλη ο Πρωθυπουργός, σε μια εξαιρετικά ατυχή για τον ίδιο και την Κυβέρνηση συνέντευξη Τύπου για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές ανοίγει το «παράθυρο» αναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου με την προϋπόθεση της εκλογής των κυβερνητικών υποψηφίων στις εκλογές, διαφορετικά θα βάλει... κάλπες.

Όλοι γνωρίζουν ότι η προσφυγή σε κάλπες με κυβέρνηση ισχυρής πλειοψηφίας και άμεση στήριξη από άλλες δύο κοινοβουλευτικές ομάδες και κόμματα, ισοδυναμεί με κήρυξη κατάστασης πολιτικής αστάθειας και έκτακτης ανάγκης. Επίσης ισοδυναμεί με άμεση ανεπίσημη παύση του Μνημονίου από την στιγμή της κήρυξης των εκλογών. Αυτό το ξέρουν στις Βρυξέλλες, το ξέρουν και στο ΔΝΤ. Διαμηνύουν μάλιστα ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε ακύρωση της προγραμματισμένης επίσκεψης του κ. Στρος Καν στην Αθήνα στις αρχές Δεκεμβρίου (πράγμα που θα ήταν καλό σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από την πιθανότητα εκλογών).

Παράλληλα όμως ο πρωθυπουργός με τα όσα είπε περί αναδιαπραγμάτευσης έχει θέσει και ένα άλλο θέμα που μάλλον θα ξεκαθαριστεί τα επόμενα 24ωρα στην Σύνοδο Κορυφής. Η διακήρυξή του ότι θέλει στήριξη για να αναδιαπραγματευθεί τους επαχθείς όρους του Μνημονίου έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τα όσα ετοιμάζουν στην Ε.Ε. μέσω της αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας, η Γερμανία και η Γαλλία, οι οποίες λίγο πολύ επιχειρούν να διαμορφώσουν ένα περιβάλλον οικονομικής διακυβέρνησης που θα υποχρεώνει τις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης να κυβερνώνται από τις Βρυξέλλες ή να αποχωρήσουν ακόμα και από το ευρώ αν δεν αντέχουν του επαχθείς όρους παραμονής.

Είναι προφανές κατά συνέπεια ότι αυτή η εβδομάδα για πρώτη φορά εδώ και ένα χρόνο σφραγίζει μια νέα φάση στην πολιτική διαχείριση της οικονομικής κρίσης που χαρακτηρίζεται από την απόκλιση πολιτικής μεταξύ Κυβέρνησης και Τράπεζας της Ελλάδος. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πως και σε ποια κατεύθυνση θα γίνει το επόμενο βήμα.


Του Γιάννη Αγγέλη

Πηγή:www.capital.gr