25/10/10

Το αστέρι της ..επιτυχίας

Ο Τάσος Αργυρος είναι Ελληνας μεταπτυχιακός φοιτητής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, ο οποίος στα 29 του χρόνια έχει εξελιχθεί σε ένα από τα αστέρια της Silicon Valley.

Εχει δημιουργήσει την εταιρεία λογισμικού «Aster Data» η οποία ολοκλήρωσε με επιτυχία αύξηση κεφαλαίου 30 εκατ. δολαρίων τον προηγούμενο μήνα εξασφαλίζοντας τα απαραίτητα κεφάλαια για την ανάπτυξή της.

Το λογισμικό της «Aster Data» προορίζεται για να διευκολύνει τους μεγάλους οργανισμούς να αποθηκεύουν να επεξεργάζονται και να αναλύουν μεγάλους όγκους δεδομένων, έχοντας τη δυνατότητα να αξιοποιήσει την γιγάντια αγορά των 20 δις. δολαρίων ετησίως.

Πλέον έχοντας ενισχυθεί κεφαλαιακά η Aster Data μπορεί πλέον να επιταχύνει την ανάπτυξή της, να αυξήσει τις δραστηριότητές της και να επεκτείνει το μερίδιο της στην παγκόσμια αγορά.

Πριν από περίπου πέντε χρόνια, ο Τάσος Αργυρός, ο νεαρός απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, δημιούργησε την εταιρεία λογισμικού Aster Data. Σήμερα, το δημιούργημα του Ελληνα επιστήμονα και επιχειρηματία φιγουράρει στη λίστα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ με τις πλέον τεχνολογικά πρωτοπόρες επιχειρήσεις σε όλον τον κόσμο (Technology Pioneer 2011), ενώ έχει ήδη καταφέρει να αντλήσει περισσότερα από 55 εκατ. δολάρια από Αμερικανούς επενδυτές.

«Οταν ήμουν στην Ελλάδα, ήθελα να κάνω πράγματα, αλλά ένιωθα ότι δεν μπορούσα» δηλώνει στην «Espresso της Κυριακής» ο νεαρός Ελληνας, εξηγώντας τι ήταν αυτό που τον παρακίνησε να ξενιτευτεί στην Αμερική προκειμένου να σπουδάσει και τελικά να δουλέψει. Το 1999, ο Τάσος πέρασε τέταρτος στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΕΜΠ. Πέντε χρόνια αργότερα αποφοίτησε με άριστα και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, στην «καρδιά» της Σίλικον Βάλεϊ: «Πήγα στο τμήμα επιστήμης υπολογιστών για διδακτορικό. Είναι ένα μικρό τμήμα που παίρνει γύρω στα 30 άτομα κάθε χρόνο, αλλά έχει μεγάλη παράδοση και ακαδημαϊκά και επιχειρηματικά. Για παράδειγμα, οι ιδρυτές του Yahoo, του Google και πολλών άλλων εταιρειών πέρασαν από κει».

Το διδακτορικό αυτό ο Τάσος δεν το τελείωσε, καθώς τον απορρόφησε το επιχειρημματικό του δημιούργημα, η Aster Data, την οποία ίδρυσε μαζί με άλλους δύο συμφοιτητές του στο Στάνφορντ, τον Ινδό Μάγιαν Μπάουα και τον Ρουμάνο Τζορτζ Καντέα. Η ιδέα πάνω στην οποία στηρίχτηκε η καινοτόμος εταιρεία ήταν η ανάλυση μεγάλων όγκων δεδομένων με χαμηλό κόστος. Το λογισμικό που έγραψαν οι τρεις συμφοιτητές επιτρέπει σε πάρα πολλούς φτηνούς υπολογιστές να δουλεύουν όλοι μαζί, σαν ένας μεγάλος και πανάκριβος υπολογιστής. «Το αποτέλεσμα είναι ότι έχουμε δέκα έως εκατό φορές χαμηλότερο κόστος για την ίδια ταχύτητα» αναφέρει ο Τάσος, προσθέτοντας ότι «αυτό είναι και το μοντέλο που έχει ακολουθήσει και η Google, με τη διαφορά ότι το δικό μας αναφέρεται σε ανάλυση δεδομένων πολύ μεγάλης κλίμακας και όχι σε υποστήριξη λειτουργιών αναζήτησης».

Η ιδέα ήταν καλή, αλλά απείχε πολύ από την πράξη. Αφού παρακολούθησαν ένα ειδικό μάθημα στην επιχειρηματική σχολή του Στάνφορντ, οι τρεις συνεργάτες έπεσαν με τα μούτρα στη δουλειά. «Καθίσαμε και φτιάξαμε ένα πρωτότυπο δουλεύοντας μέρα και νύχτα. Ηταν δύσκολο γιατί ήταν καλοκαίρι και οι υπολογιστές ζεσταινόντουσαν πάρα πολύ. Μάλιστα είχαμε πάρει έναν τεράστιο ανεμιστήρα για να τους ψύχει» θυμάται ο νεαρός επιχειρηματίας.

Με το απαραίτητο business plan στα χέρια, ο Τάσος και οι δύο συμφοιτητές του αναζήτησαν τους πρώτους επενδυτές και τους βρήκαν στα πρόσωπα δύο καθηγητών του Στάνφορντ, που τους χρηματοδότησαν με λίγο παραπάνω από ένα εκατ. δολάρια. Με τα χρήματα αυτά προσέλαβαν πέντε μηχανικούς λογισμικού και πολύ σύντομα απέκτησαν τον πρώτο τους πελάτη, που δεν ήταν άλλος από τον διαδικτυακό γίγαντα Myspace.com.

Στη συνέχεια, η ανάπτυξη της εταιρείας ήταν εντυπωσιακή. Η διάσημη επενδυτική εταιρεία Sequoia Capital επένδυσε στην Aster Data οκτώ εκατ. δολάρια, ενώ ακολούθησαν δύο ακόμη χρηματοδοτήσεις με κεφάλαια ύψους 17 και 30 εκατ. δολαρίων. «Πλέον έχουμε περάσει τους εκατό εργαζομένους και οι δουλειές πάνε εξαιρετικά καλά» αναφέρει ο Τάσος, που σήμερα είναι ο επικεφαλής του τομέα έρευνας και ανάπτυξης, ενώ παράλληλα αποτελεί το «πρόσωπο» της εταιρείας σε σημαντικές συναντήσεις και στρατηγικές συμφωνίες.

Το Μετσόβιο μου έδωσε τις βάσεις

«Πιστεύω ότι το Μετσόβιο μου προσέφερε πάρα πολύ καλές βάσεις. Οταν ήρθα στο Στάφορντ, δεν ένιωσα να μου λείπει το παραμικρό σε σχέση με τα παιδιά που είχαν έρθει από πανεπιστήμια όπως το ΜΙΤ ή το Μπέρκλεϊ» λέει για το Πολυτεχνείο ο Τάσος Αργυρός, που δεν συμμερίζεται την άποψη ότι τα ελληνικά ΑΕΙ είναι χαμηλού επιπέδου. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πανεπιστήμια της Ελλάδας υστερούν στη σύνδεση με την αγορά εργασίας, σε αντίθεση με τα αμερικανικά που όχι μόνο υποστηρίζουν τους φοιτητές, αλλά τους καθοδηγούν και στην υλοποίηση των ιδεών τους. «Δεν είναι τόσο θέμα χρημάτων ή εκπαίδευσης, είναι θέμα νοοτροπίας και τεχνογνωσίας. Στην Αμερική υπάρχουν άνθρωποι που θα σου δώσουν τις κατάλληλες συμβουλές. Αν γίνουν δομικές αλλαγές στην Ελλάδα, θα υπάρξουν τεράστιες ευκαιρίες» υποστηρίζει.

Ο Τάσος δηλώνει πρόθυμος να βοηθήσει τους Ελληνες επιστήμονες να ξεκινήσουν δικές τους επιχειρήσεις, όπως έκανε ο ίδιος, και χαρακτηρίζει «καλή ιδέα ως πρώτο βήμα» την εξαγγελία της κ. Διαμαντοπούλου για δημιουργία δικτύων ανάμεσα στις ΗΠΑ και στα ελληνικά πανεπιστήμια. Σχολιάζοντας τη συνάντηση που είχε μαζί της στα γραφεία της εταιρείας, τονίζει ότι είναι η πρώτη υπουργός που επισκέπτεται τη Σίλικον Βάλεϊ όσο καιρό είναι ο ίδιος εκεί, πράγμα που αποτελεί «ένα πολύ καλό δείγμα, γιατί πολύ μιλάνε για καινοτομία και λίγοι καταλαβαίνουν».

imerisia.gr

johnnylzep