25/10/10

ΑΕΚ, μαγεία, «τρομοκρατία»!

Αυτή η ΑΕΚ δεν πεθαίνει ποτέ!

Το γρήγορο γκολ του «τρομοκράτη» Τζεμπούρ και τα «μαγικά» τρικ που σκαρφίστηκε ο Χιμένεθ για να αντιμετωπίσει έξι απουσίες και τρεις αναγκαστικές αλλαγές, χάρισαν στην ΑΕΚ μεγάλη νίκη (1-0) επί του Παναθηναϊκού.

Το ψυχωμένο παιχνίδι της «Ένωσης» δεν βρήκε απάντηση από την πολύ μέτρια ομάδα του Νιόπλια, που όταν «ξύπνησε», ήταν πλέον αργά…

Πώς έπαιξαν

Αρκετές εκπλήξεις -περισσότερες και από αυτές που ούτως ή άλλως αναμενόταν λόγω των απουσιών- περιείχε η ενδεκάδα που παρέταξε ο Μανόλο Χιμένεθ.

Στο 4-2-3-1 του Ισπανού τεχνικού (που άφησε εκτός αποστολής τον Ντιοπ), κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Σάχα και στην άμυνα -από αριστερά προς τα δεξιά- οι Νταντόμο, Νασούτι, Δέλλας και Αργυρίου. Το δίδυμο των χαφ συγκροτούσαν οι Μάκος-Καφές, μπροστά τους βρίσκονταν οι Λαγός (αριστερά), Γκερέιρο (κέντρο) Μπερνς (δεξιά) και στην επίθεση ο Τζεμπούρ.

Ο Νίκος Νιόπλιας, από την άλλη, δεν προχώρησε σε… καινοτομίες και παρέταξε τους έντεκα που αναμενόταν τις τελευταίες ημέρες. Στο 4-3-3 που χρησιμοποίησε ο Έλληνας τεχνικός, τερματοφύλακας ήταν ο Τζόρβας και στην άμυνα -από αριστερά προς τα δεξιά- οι Σπυρόπουλος, Σαριέγκι, Μπουμσόνγκ και Βύντρα. Στα χαφ βρέθηκαν οι Σιμάο-Κατσουράνης και Ζιλμπέρτο, ενώ στην τριάδα μπροστά τους οι Χριστοδουλόπουλος (αριστερά), Λουίς Γκαρσία (δεξιά) και Σισέ (κορυφή).

«Καλημέρα» και… μπαμ!

Αν ο Μανόλο Χιμένεθ έβρισκε χώρο στο μυαλό για να σκεφτεί -πέρα από τις πολλές απουσίες- ένα ιδανικό ξεκίνημα για την ομάδα του, δύσκολα η (ισπανική) φαντασία θα ξεπερνούσε την πραγματικότητα. Πριν καν ιδρώσει η πρώτη φανέλα στο ντέρμπι, ο Τζεμπούρ δεν είπε «όχι» στο δώρο του (συχνά… γενναιόδωρου σε τέτοιες περιπτώσεις) Σαριέγκι, το «ξετύλιξε» με εξαιρετικό τελείωμα και άλλαξε -απρόσμενα νωρίς- τις ισορροπίες.

Με σύμμαχο την ψυχολογία (και εκφραστή τον εντυπωσιακά απλό Γκερέιρο), η ΑΕΚ πήρε το κέντρο και «έκοψε στη μέση» την ομάδα του Νιόπλια. Ο τελευταίος είδε τους παίκτες του να υποπίπτουν σε αβίαστα λάθη, να υστερούν στις προσωπικές μονομαχίες και να δυσκολεύονται χαρακτηριστικά να λύσουν την «εξίσωση» που τους είχε βάλει ο Χιμένεθ στα χαφ. Ακόμα κι έτσι, όμως, θα μπορούσαν να έχουν φέρει στα ίσια την κατάσταση, αν το (μοναδικό τους σε όλο το 45λεπτο) σουτ του Γκαρσία, δεν σταματούσε στο δοκάρι του Σάχα.

Ανέβηκε; Ε και…

Το (τουλάχιστον) έλλειμμα που υπήρχε στη δημιουργικότητα του Παναθηναϊκού εντοπίστηκε από τον Νιόπλια και έφερε στον αγωνιστικό χώρο τον Καραγκούνη, αντί του Σιμάο. Παρόλο, λοιπόν, που η εικόνα του Παναθηναϊκού δεν ήταν ανάλογα τραγική με του πρώτου ημιχρόνου, οι «πράσινοι» θα μπορούσαν να φτάσουν σε… ανάλογα τραγική κατάληξη μέχρι το 60’.

Ο Τζεμπούρ, όμως, έχασε μια ευκαιρία από αυτές που δεν χάνει φορ της κλάσης του (ενδιάμεσα ο Σισέ έχασε μια από αυτές που η κλάση του είναι αρκετή για να δημιουργήσει) και ο Τζόρβας φώναξε «παρών» στην προσπάθεια του Λαγού να «καθαρίσει» το παιχνίδι.

Παρόλο, λοιπόν, που κούραση και απουσίες οπισθοχώρησαν την ΑΕΚ και εγκατέστησαν σταδιακά τον Παναθηναϊκό στην περιοχή της, οι «πράσινοι» φαίνονταν χαρακτηριστικά αμήχανοι για να «μεταφράσουν» την υπεροχή τους σε ευκαιρίες. Κι επειδή μια εικόνα πάντα δικαιώνει τους Κινέζους και τα ρητά τους, εκείνη του Ζιλμπέρτο να απειλεί (αμαρκάριστος από κοντά) την… εναέρια ζωή του ΟΑΚΑ αντικατέστησε τις χίλιες λέξεις που θα χρειάζονταν για να περιγραφεί η αποψινή μετριότητα του Παναθηναϊκού.


inglourious basterd...