11/10/10

Το Epilektika epileγει: Pandeli restaurant

ΝΕΑ EPILEKTIKI ΣΤΗΛΗ!
από την Barefoot Contessa

Το Epilektika βγαίνει έξω, δοκιμάζει, epileγει και σας προτείνει τις πιο διασκεδαστικές εξόδους, τις πιο λαχταριστές κουζίνες, τα πιο δυνατά κοκτέιλ, τις πιο ηχηρές μουσικές σκηνές, τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά της πόλης!

Ξεκινάμε σήμερα με μια πρόταση φαγητού, γιατί νηστικό αρκούδι δε χορεύει...


Pandeli restaurant: Η Πόλη στην πόλη μας
Πρόκειται για τη ναυαρχίδα των πολίτικων εστιατορίων στην Αθήνα. Την φήμη και την αίγλη του χρωστάει στο ομώνυμο εστιατόριο της Πόλης, όταν το 1901 ένας ευφυής και ταλαντούχος Έλληνας ο Παντελής Ποιμενίδης ανοίγει το εστιατόριο που έμελλε να σημαδέψει την γαστρονομική ιστορία της Κωνσταντινούπολης. Στις αρχές του 2003 λοιπόν το Pandeli κάνει την είσοδό του στη Αθηναϊκή πραγματικότητα και ταξιδεύει τους καλοφαγάδες της πρωτεύουσας σε αυθεντικές γεύσεις και συνταγές που κληροδότησε ο Παντελής στο γιο του και εν συνεχεία στα εγγόνια του.






Η διακόσμηση του χώρου στην Κηφισιά μιμείται αυτήν του πρώτου εστιατορίου. Η θολωτή σάλα, τα αρχιτεκτονικά τεχνάσματα ακόμα και το παραδοσιακό γαλάζιο πλακάκι που ντύνει τις λεπτομέρειες του εσωτερικού χώρου είναι όλα αναβιώσεις του resto που βρίσκεται στην αιγυπτιακή αγορά της Πόλης.





Η κουζίνα του Pandeli είναι ελαφριά με δυνατότητα να προσαρμόζεται σε ιδιαίτερα γούστα. Δοκιμάστε το κλασικό και φημισμένο λαβράκι στο ρυζόχαρτο (συνταγή του παππού), τις γαρίδες Βοσπόρου που τηγανίζονται τυλιγμένες σε κανταΐφι και σος ροδιού, και το Κουζού Ιντζίκ Pandeli, το κότσι αρνιού δηλαδή που γαρνίρεται με διάφορους πουρέδες και σωτέ λαχανικά. Ακόμα εδώ θα απολαύσετε αυθεντικό παστουρμά που έρχεται από την Κωνσταντινούπολη και το περίφημο Χιουνκιαρ Μπεγιεντί το κοκκινιστό μοσχαράκι αρωματισμένο με κανέλα πάνω σε πουρέ μελιτζάνας. Ψαγμένο πιάτο είναι και το Αϊβαλί κιοφτέ, το αρνάκι γάλακτος που μαγειρεύεται με ξερά κυδώνια, δαμάσκηνα και βερίκοκα Από γλυκά δοκιμάστε το Βισνέ Τιριτί που είναι πουτίγκα ψωμιού με βύσσινο και σαντιγύ και το γνωστό Ταούκ Κιοκσού τη κρέμα από γάλα που φτιάχνεται με στήθος κοτόπουλου!




Aνοιχτά από το Μεσημέρι.
Πεντέλης 3, Κηφισιά,
Τηλ: 2108080787
Τιμή κατ' άτομο: €25-40.

Barefoot Contessa