30/11/10

Χωρίς ενημέρωση για 24 ώρες

Δημοσιογράφοι, διοικητικοί υπάλληλοι και τεχνικοί οι οποίοι εργάζονται στα ΜΜΕ διαμαρτύρονται για τη «συστηματική λεηλασία των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων» και κάνουν λόγο για «υπαγορευόμενες μεθοδεύσεις από κυβέρνηση, εργοδοσία και ΔΝΤ».


Αναπτύσσοντας τις θέσεις τους, διαμηνύουν ότι πρέπει να αποτραπεί η επιχειρούμενη «απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, με την κατάργηση των ΣΣΕ, με την ελαστική απασχόληση, με την αυθαίρετη μετατροπή των εργασιακών σχέσεων και αμοιβής, με τις μαζικές απολύσεις».

«Αντιμετωπίζουμε σε κάθε επίπεδο την δημιουργία κλίματος φόβου και τρομοκρατίας σε βάρος των συναδέλφων μας με απειλές ή και κλείσιμο εφημερίδων, περιοδικών, ραδιοτηλεοπτικών μέσων, την ανατροπή θεμελιωδών ασφαλιστικών δικαιωμάτων, την σφαγή της ελεύθερης και αντικειμενικής ενημέρωσης στο βωμό της διαπλοκής, της εμπορευματοποίησης και μιας ψευδεπίγραφης δημοκρατίας όργανο των μονοπωλίων», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ενδεικτικές του κλίματος το οποίο επικρατεί το τελευταίο διάστημα στο χώρο των (έντυπων και ηλεκτρονικών) ΜΜΕ είναι οι εξελίξεις στο Σκάι, όπου οι εργαζόμενοι δέχονται -κατά πολλούς εκβιαστικές- πιέσεις να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας με μειωμένες αποδοχές έως και κατά 10%.

Υπενθυμίζεται ότι τις προάλλες, και αφού προηγήθηκαν απολύσεις γενικότερα στο ΔΟΛ, ανεστάλη η έκδοση του ημερήσιου έντυπου φύλλου της εφημερίδας, Το Βήμα. Προς το παρόν, οι εργαζόμενοι απασχολούνται στην ιστοσελίδα.

Απολύσεις σημειώθηκαν στους ραδιοφωνικούς σταθμούς, ΑΝΤ1 και Freedom. «Λουκέτο» έβαλε η εφημερίδα, Απογευματινή.

Ασφαλώς, η κρίση στον Τύπο κάνει την παρουσία της και στην περιφέρεια. Τη Δευτέρα, μετά από 26 χρόνια συνεχούς κυκλοφορίας, ανέστειλε την έκδοση η εβδομαδιαία εφημερίδα της Πάτρας, Εβδομάδα.

Η οικονομική κρίση, είτε ως πραγματική αιτία είτε σε ορισμένες περιπτώσεις ως πρόσχημα, επιτείνει και την κρίση στον Τύπο. Μία επιπλέον πτυχή του ζητήματος, η οποία αφορά στο βαθμό απαξίωσης της ενημέρωσης, επισημαίνει στο tvxs.gr ο Βασίλης Μουλόπουλος.
tvxs.gr