24/11/10

Πρόσκληση Ερντογάν στον Γ. Παπανδρέου


Στην ετήσια συνάντηση εξωτερικής πολιτικής που διοργανώνει κάθε Ιανουάριο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, προσκάλεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Γιώργο Παπανδρέου και τους συνεργάτες του.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, διπλωματικές πηγές δήλωσαν στην εφημερίδα «Ζαμάν» ότι αν δεν υπάρξουν έκτακτα γεγονότα, ο κ. Παπανδρέου σχεδιάζει να συμμετάσχει στο δεύτερο μέρος της συνάντησης που θα γίνει στην πόλη Eρζερούμ της ανατολικής Τουρκίας.

Η συνάντηση αυτή, που έχει καθιερωθεί από το 2008, συγκεντρώνει περίπου 200 τούρκους διπλωμάτες που υπηρετούν σε πρεσβείες της Τουρκίας στο εξωτερικό ή σε στρατηγικής σημασίας διευθύνσεις στην ’γκυρα, αλλά και προσωπικότητες της διεθνούς ζωής.

H συνάντηση εξελίσσεται σε δύο φάσεις: η πρώτη αφορά στην επισκόπηση των τελευταίων εξελίξεων και εκτιμήσεις των προοπτικών που διαγράφονται και η δεύτερη την πιο λεπτομερή εξέταση αυτών των προοπτικών.

Την περυσινή συνάντηση παρακολούθησαν ο υπουργός εξωτερικών της Ιαπωνίας, ο υπουργός εξωτερικών της Βραζιλίας και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, καθώς και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Mαχμούντ Αμπάς.

Εκτός από τον Έλληνα Πρωθυπουργό έχει προσκληθεί και η υπεύθυνη της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κατρίν Αστον, η οποία έχει δηλώσει ότι εκτός απροόπτου θα δώσει το παρών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις διπλωματικών παρατηρητών στην εφημερίδα «Ζαμάν», η συμμετοχή του Ελληνα στη συνάντηση αναμένεται να δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην πορεία που ήδη έχουν πάρει οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr