24/11/10

«Επανάσταση: Αποσύρετε τις καταθέσεις σας!»

Ο πρώην άσος των γηπέδων ξαναγίνεται σταρ, αυτή τη φορά στο Ιντερνετ, μέσω ενός βίντεο στο οποίο πρωταγωνιστεί και καλεί τον κόσμο να αποσύρει τις καταθέσεις του από τις τράπεζες στις 7 Δεκεμβρίου ώστε να δοθεί έστω ένα πρώτο χτύπημα στο «διεφθαρμένο, εγκληματικό» τραπεζικό σύστημα.

Ο γνωστός για τις φιλοσοφικές του αναζητήσεις πρώην σταρ του γαλλικού ποδοσφαίρου Ερίκ Καντονά πρωτοστατεί μέσω Ιντερνετ στην παγκόσμια εκστρατεία κατά του «διεφθαρμένου, εγκληματικού» τραπεζικού συστήματος, ζητώντας την μαζική απόσυρση καταθέσεων. Η πρόταση Καντονά δεν είναι νέα, αφού τον περασμένο Οκτώβριο την υπέβαλε στα εργατικά συνδικάτα της Γαλλίας, τότε που εκατομμύρια εργαζόμενοι κατέβαιναν στους δρόμους σε ένδειξη αντίθεσης προς την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος από την κυβέρνηση Σαρκοζί.


Παρά την εντυπωσιακή μαζική διαμαρτυρία των Γάλλων, η «μορφή πάλης» αποδείχθηκε αναποτελεσματική κατά τον Καντονά, ο οποίος εμφανίζεται σε βίντεο στο διαδίκτυο να αναρωτιέται: «Τι είναι το σύστημα; Το σύστημα είναι χτισμένο πάνω στην δύναμη των τραπεζών, οπότε μπορεί να καταστραφεί μέσω των τραπεζών».

Ο Καντονά εξηγεί πολύ απλά το σχέδιό του: «Τα τρία εκατομμύρια άνθρωποι που βγήκαν στο δρόμο, πηγαίνουν στην τράπεζα, παίρνουν τα λεφτά τους και οι τράπεζες καταρρέουν? Αυτή είναιμια πραγματική απειλή, είναι μια πραγματική επανάσταση».

Στο ίδιο βίντεο που έχει γίνει «χιτ» στο Ιντερνετ, ο Καντονά, πρώην άσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, προσθέτει: «Ούτε όπλα, ούτε αίμα. Τίποτα. Δεν είναι περίπλοκο. Έπειτα θα μας ακούνε με διαφορετικό τρόπο».

Το βίντεο του Καντονά φτιάχτηκε από έναν βέλγο σεναριογράφο και έναν γάλλο σκηνοθέτη που φιλοδοξούν να αναδείξουν την 7η Δεκεμβρίου σε «μέρα τιμωρίας του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος».

ethnos.gr
johnnylzep