7/11/10

Χωρίς προβλήματα διεξάγονται οι εκλογές σε όλη τη χώρα

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Ομαλά διεξάγονται από τις 7 το πρωί οι εκλογές για την Αυτοδιοίκηση, με τους ψηφοφόρους να εκλέγουν περιφερειάρχες και δημάρχους. Όμως το αποτέλεσμα της σημερινής διαδικασίας δεν αποκλείεται να ανοίξει το δρόμο για πρόωρες εθνικές εκλογές, αφού ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ζητήσει τη λαϊκή εντολή εάν απόψε δεν σταλεί «ένα ισχυρό μήνυμα σταθερότητας και συνέχισης των μεγάλων αλλαγών»...

Η διαδικασία ξεκίνησε στις 7 το πρωί και προς το παρόν εξελίσσεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Μικρά προβλήματα εμφανίστηκαν λόγω της απουσίας μελών των εφορευτικών επιτροπών, σε ορισμένες περιοχές της περιφέρειας.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται περίπου στις 9:30 το βράδυ όταν θα έχει συγκεντρωθεί το 10% από τα εκλογικά κέντρα. Δεν αποκλείεται, όμως, να χρειαστεί περισσότερος χρόνος προκειμένου να υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα σε κρίσιμες περιφέρειες ή δήμους. Στις σημερινές εκλογές δεν θα υπάρξουν exit poll.

Μεγάλη προβλέπεται η νύχτα των αποτελεσμάτων και των μετέπειτα αποφάσεων

Γρίφος παραμένει το πώς τα κομματικά επιτελεία θα αξιολογήσουν το αποτέλεσμα του α' γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Πηγές από την Ιπποκράτους δήλωσαν στην εφημερίδα «Τα Νέα», ότι το βράδυ της Κυριακής η κυβέρνηση θα αθροίσει τις ψήφους των 13 περιφερειαρχών που στηρίζει το κυβερνών κόμμα µε τις αντίστοιχες ψήφους των υποψηφίων του κόµµατος της Νέας Δημοκρατίας.

Σε περίπτωση που η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κοµµάτων είναι υπέρ του ΠΑΣΟΚ (άνω των 4 ποσοστιαίων μονάδων), τότε η κυβέρνηση θα είναι ικανοποιηµένη αφού, όπως θα εξηγήσει, παρά τις επίπονες θυσίες ο ελληνικός λαός «εξακολουθεί να τη στηρίζει» και να της δίνει «ψήφο ευθύνης για να συνεχίσει την προσπάθειά της για τη σωτηρία της χώρας».

Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν «σχεδόν σίγουρες» τις περιφέρειες της Κρήτης, του Νότιου Αιγαίου, της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Σημαντικές ελπίδες φέρονται να έχουν οι υποψήφιοι του κυβερνώντος κόμματος σε Ήπειρο, Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, ενώ βελτιωμένη φέρεται να είναι η εικόνα του Γ.Σγουρού στην Περιφέρεια Αττικής.

Η ΝΔ, από την πλευρά της, στοχεύει στη νίκη σε τουλάχιστον πέντε περιφέρειες και στην είσοδο του υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής Βασίλη Κικίλια στον β' γύρο.

Εκτός από την Αττική, μεγάλο στοίχημα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί και η Πελοπόννησος, αφού και η υποψηφιότητα του Δ.Δράκου ήταν προσωπική επιλογή του Αντώνη Σαμαρά.

Στη Ρηγίλλης, τέλος, προεξοφλούν επικράτηση σε Κεντρική (Π.Ψωµιάδης) και Δυτική Μακεδονία (Γ.Δακής) και η µάχη, όπως λένε κεντρικά στελέχη, δίνεται για να «κλειδώσει» η γαλάζια νίκη ακόµη και από τον α' γύρο.

in.gr

elegsis