30/11/10

Το ελιξήριο της νεότητας!

Βάσιμες πλεον οι ελπίδες για το ελιξήριο της νεότητας. Επιστήμονες αντέστρεψαν για πρώτη φορά τη διαδικασία της γήρανσης σε πειραματόζωα. Επόμενος στόχος η αναζωογόνηση των ανθρωπίνων κυττάρων

Επιστήμονες του πανεπιστημίου Χάρβαρντ κατάφεραν όχι απλώς να επιβραδύνουν τη γήρανση σε ποντίκια, αλλά να... την αντιστρέψουν, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά και αποτελεί το σημαντικότερο βήμα για την καταπολέμηση της φθοράς των κυττάρων με το πέρασμα του χρόνου.

Ο απώτερος στόχος βέβαια είναι ένας,περισσότερα χρόνια ζωής με υγεία μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ,καθοδηγούμενοι από τον γενετιστή Ρόναλντ ντε Πίνιο κατάφεραν να μετατρέψουν αδύναμα ζώα σε υγιή, αναγεννώντας τα όργανα του σώματός τους με μια πειραματική διαδικασία, η οποία μια μέρα μπορεί να εφαρμοστεί και στην αναζωογόνηση των ανθρωπίνων οργάνων, αντιστρέφοντας τη διαδικασία γήρανσης.

«Αυτό που είδαμε σε αυτά τα ζώα δεν ήταν η επιβράδυνση ή η σταθεροποίηση της διαδικασίας γήρανσης. Είδαμε μια δραματική αντιστροφή της και αυτό ήταν απρόσμενο», δήλωσε ο Ντε Πίνιο. «Αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε στρατηγικές που θα βελτιώνουν τη δυνατότητα αναγέννησης των οργάνων, καθώς οι άνθρωποι γερνάνε, κι έτσι να αυξηθεί η ποιότητα της ζωής τους. Κατά πόσο θα μπορούσε να αυξηθεί και η διάρκεια ζωής, είναι ένα ερώτημα που ακόμα δεν είμαστε σε θέση να απαντήσουμε», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Ντε Πίνιο, «σε ανθρώπινους όρους, είναι σαν να έχεις ένα 40χρονο που δείχνει πια 80χρονος και καταφέρνεις να αντιστρέψεις τη διαδικασία, ώστε να γίνεται ξανά 50χρονος. Φαίνεται πως υπάρχει ένα σημείο επιστροφής για τα γηράσκοντα όργανα, το οποίο δεν είχαμε ως τώρα εκτιμήσει σωστά».

newsit.gr