2/11/10

Τι θα κάνει ο Λούλα αφού παραδώσει την προεδρία;

"Ξέρω ότι κάποια μέρα θα έλθει το τέλος της προεδρίας μου. Τότε θα νοσταλγώ τις ημέρες αυτές και θα σκέπτομαι τι έχω κάνει", δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Βραζιλιάνος πρόεδρος, ένας από τους πλέον δημοφιλείς πολιτικούς στη χώρα του. "Θα ήθελα να κάνω ένα μπάνιο στη θάλασσα, να πιω μια μικρή μπύρα. Ένα πλάσμα του Θεού έχει το δικαίωμα να πίνει μια μικρή παγωμένη μπύρα στη θάλασσα", πρόσθεσε ο Λούλα, επιχειρώντας προφανώς να δώσει την εντύπωση ότι δεν θα επιδιώξει πολιτική επιρροή...

Αφού κατάφερε να δει την εκλεκτή του, Ντίλμα Ρούσεφ, να εκλέγεται πρόεδρος της Βραζιλίας, ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, δείχνει πρόθυμος να στηρίξει με το ιδιαίτερο πολιτικό του βάρος τη διάδοχό του, αλλά παράλληλα έχει το χρόνο για να εξυπηρετήσει τις προσωπικές φιλοδοξίες του, όπως εκτιμούν αναλυτές.

Γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, πρόεδρος σε κάποιο διεθνές ίδρυμα, ή πρεσβευτής της μεγαλύτερης λατινο-αμερικανικής οικονομίας, είναι μερικές από τις θέσεις που πιθανολογείται ότι περιμένουν τον απερχόμενο πρόεδρο της Βραζιλίας.

Τι θα κάνει ο Λούλα την 1η Ιανουαρίου, όταν θα παραδώσει την προεδρία στην Ντίλμα Ρούσεφ, σε ηλικία μόλις 65 χρόνων; Ο ίδιος πάντως έσπευσε, πριν από τις επαναληπτικές εκλογές, να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο συμμετοχής στην επόμενη κυβέρνηση. "Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα ένας πρώην πρόεδρος να συμμετάσχει σε κυβέρνηση. Η Ντίλμα, θα σχηματίσει μία κυβέρνηση που θα έχει το δικό της στίγμα", δήλωσε ο Λούλα προ ημερών.

Η εφημερίδα Estado de Sao Paulo έγραψε ότι ο Λούλα θέλει "να απολαύσει" τους δύο τελευταίους μήνες της προεδρίας του.

Όμως οι πολιτικοί αναλυτές στη Βραζιλία δεν πιστεύουν ότι ένας χαρισματικός πολιτικός, με δημοφιλία που ξεπερνά το 80%, θα αποσυρθεί οριστικά από την πολιτική ζωή, όπου έχει ενεργό δράση πάνω από 30 χρόνια.

"Ο Λούλα θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί το πρεστίζ που έχει για να λειτουργεί ως ανεπίσημος εκπρόσωπος της κυβέρνησης, αλλά όλα εξαρτώνται από το τι θα ήθελε ο ίδιος να κάνει, από τα σχέδιά του και αυτά επίσης εξαρτώνται από την Ντίλμα", εκτιμά ο αναλυτής Γκιγιερμε Καραλίδο, του Πανεπιστημίου Veiga de Almeida, στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει ο Λούλα είναι να εκμεταλλευθεί το ταλέντο του ως διαπραγματευτής, επισημαίνει ο Σέζαρ Καρβάλιο, πολιτικός αναλυτής. "Πάνω απ' όλα είναι ένας σπουδαίος διαπραγματευτής... Έχει ένα πολιτικό κεφάλαιο, το οποίο η κυβέρνηση της Ντίλμα δεν μπορεί να αφήσει ανεκμετάλλευτο", προσθέτει ο Σέζαρ Καρβάλιο.

Πάντως ο ίδιος ο Λούλα, σε συνέντευξή του στη δημοσια τηλεόραση χαρακτήρισε "κουταμάρες" τα σενάρια που τον φέρουν στο τιμόνι του ΟΗΕ. "Έχω διαβάσει ένα άρθρο που έλεγε ότι θα ήθελα να οριστώ επικεφαλής του ΟΗΕ ή της Παγκόσμιας Τράπεζας. Αυτά είναι κουταμάρες. Ο ΟΗΕ δεν θα ήθελε γενικό γραμματέα κάποιον με ισχυρή προσωπικότητα, θα ήταν καλύτερος ένας γραφειοκράτης. Και αναφορικά με την Παγκόσμια Τράπεζα, ουδέποτε ήμουν επικεφαλής τράπεζας", δήλωσε ο Λούλα.

Παρόλο που έχει πολύ υψηλά ποσοστά δημοφιλίας ο Λούλα αρνήθηκε να επιχειρήσει συνταγματική μεταρρύθμιση που θα του επέτρεπε να διεκδικήσει τρίτη συνεχόμενη προεδρική θητεία. Όμως, το 2014, τίποτα δεν θα του απαγορεύει να επιδιώξει την επιστροφή του στο προεδρικό μέγαρο.

http://www.nooz.gr/world/ti-8a-kanei-o-loila-afoi-paradosei-tin-proedria

elegsis