29/11/10

Γενέθλια με «αγκάθια» για τον Σαμαρά

Με τα εσωκομματικά μέτωπα ανοικτά και με διάχυτο τον προβληματισμό για το περαιτέρω αντιπολιτευτικό στίγμα της Νέας Δημοκρατίας, γιορτάζει σήμερα τα πρώτα του γενέθλια στην ηγεσία του κόμματος ο κ. Αντώνης Σαμαράς. Η ικανοποιητική σε σχέση με το αποτέλεσμα του περασμένου Οκτωβρίου εκλογική ανάκαμψη που πέτυχε η αξιωματική αντιπολίτευση στην πρόσφατη αναμέτρηση για την αυτοδιοίκηση δεν διασφάλισε, όπως κάποιοι είχαν σπεύσει να προβλέψουν, εσωτερική ηρεμία στο κόμμα, το οποίο (σ.σ. όπως φάνηκε και από τη διαχείριση των εκλογικών αποτελεσμάτων) εξακολουθεί να παρουσιάζει οργανωτικές και άλλες αδυναμίες.

Ανοιχτά μέτωπα

Το πλέγμα των ζητημάτων που καλείται να διαχειριστεί ο αρχηγός του κόμματος είναι σύνθετο και προσδιορίζεται τόσο από τις εξελίξεις στο μέτωπο των «αποσχίσεων» από την Κ.Ο. της Ν.Δ. προς τη Δημοκρατική Συμμαχία της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, όσο και από τη στρατηγική του κόμματος ως προς τη διαφαινόμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και τα... περιθώρια συναίνεσης στην προώθηση αναγκαίων μέτρων.

Με την ομιλία του προ διημέρου στην κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., ο κ. Σαμαράς επιδίωξε να ακυρώσει προκαταβολικά τις όποιες τάσεις εσωκομματικής αντιπολίτευσης, περιοριζόμενος να δείξει την πόρτα εξόδου σε όσους «λαθρεπιβάτες και λιπόψυχους» δεν ταυτίζονται με την προσπάθεια του κόμματος να προσφέρει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση για τη σωτηρία της χώρας. Οι δημοσκοπήσεις που φέρουν το κόμμα Μπακογιάννη σε ποσοστά τέτοια που δεν συνιστούν κοινοβουλευτική απειλή για τη Νέα Δημοκρατία οδήγησαν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο να χαμηλώσει δραματικά τους τόνους της αντιπαράθεσης και να υιοθετήσει, με καθυστέρηση αρκετών εικοσιτετραώρων, τις φωνές που ευθύς εξαρχής έκριναν τη Δημοκρατική Συμμαχία ως αμελητέα ποσότητα. Οπως διεφάνη από την ομιλία του και επιβεβαιώνουν συνεργάτες του, εφεξής η τακτική του κόμματος έναντι της Ντόρας Μπακογιάννη θα είναι η επιδεικτική αδιαφορία.

Η αλλαγή τακτικής εκ μέρους του κ. Σαμαρά ανακούφισε και την καραμανλική πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας, οι εκπρόσωποι της οποίας είχαν έγκαιρα επισημάνει ότι οι τόνοι έναντι της κ. Μπακογιάννη έπρεπε να διατηρηθούν σε χαμηλό επίπεδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τέως πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής παρέμεινε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας πολύ περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι συνηθίζει, και ήταν η πρώτη φορά που άκουσε ταυτόχρονα με τον πρόεδρο του κόμματος τις ενστάσεις των βουλευτών – που επίσης για πρώτη φορά τοποθετήθηκαν από την ανάληψη της αρχηγίας από τον κ. Σαμαρά. Εξ ου και από το περιβάλλον του κ. Καραμανλή σχολίαζαν ότι οι τοποθετήσεις των βουλευτών ήταν όσο ψύχραιμες θα έπρεπε.

Στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας δεν εκφράστηκαν, τουλάχιστον ανοικτά, οι επιφυλάξεις που πολλά στελέχη διατηρούν για την ορθότητα της αντιμνημονιακής στρατηγικής αλλά και για τη διαφαινόμενη πρόθεση του αρχηγού τους να μην προσφέρει ανοικτή στήριξη στην κυβέρνηση, όπως εντός των ημερών, θα ζητήσει ο πρωθυπουργός.

Διεύρυνση της ατζέντας

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έδειξε να εμμένει στην αντιμνημονιακή ρητορική, θεωρώντας ότι έχει δικαιωθεί από τις εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο αλλά και στην κάλπη. Ηταν, όμως, εμφανής η προσπάθειά του να ενδυναμώσει το φιλελεύθερο προφίλ της εναλλακτικής του πρότασης και μέσω αυτού να ακυρώσει την κριτική περί λαϊκισμού και ανευθυνότητας. Εξίσου σαφής ήταν η παραδοχή ότι η αντιμνημονιακή ρητορική δεν αρκεί για να ανακτήσει η Ν.Δ. την αξιοπιστία που είναι αναγκαία προκειμένου να επανέλθει το κόμμα σε τροχιά εξουσίας. Ο κ. Σαμαράς έχει ήδη αποφασίσει να διευρύνει την ατζέντα της θεματολογίας της Ν.Δ., πέραν του διπόλου μνημόνιο-αντιμνημόνιο, προκειμένου να απευθυνθεί σε ευρύτερο ακροατήριο και να μειώσει αντιστοίχως τα όρια επιρροής του πολιτικού λόγου της κ. Ντόρας Μπακογιάννη αλλά και του κ. Γ. Καρατζαφέρη.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την πραγματοποίηση, το αμέσως επόμενο διάστημα, θεματικών συνδιασκέψεων ανά την επικράτεια (ασφάλεια, παιδεία υπό το πρίσμα της ένδειας πόρων, αναθεώρηση του Συντάγματος κ.ά.) αλλά και τη διενέργεια εθνικής συνδιάσκεψης, τους πρώτους μήνες του 2011.

Οι δύο επιστολές και η «έξοδος»

Η αντίδραση της ηγεσίας της Ν.Δ. με τη διαγραφή του Λ. Αυγενάκη από το κόμμα εξέπληξε αρκετούς. Οπως και η αποχώρηση, την επομένη, του Γ. Κοντογιάννη από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Το κοινό στοιχείο των δύο περιπτώσεων, ήταν οι επιστολές που είχαν στείλει –την επομένη των αυτοδιοικητικών εκλογών– στην ηγεσία του κόμματος, επισημαίνοντας ανυπαρξία του κομματικού μηχανισμού σε Κρήτη και Ηλεία, κτυπήματα κάτω από τη μέση και διαγκωνισμούς στελεχών. Στις 15 Νοεμβρίου, ο κ. Αυγενάκης με επιστολή του προς τον κ. Αντ. Σαμαρά επισημαίνει την κατάρρευση του κομματικού μηχανισμού στην Κρήτη και αναδεικνύει τη συρρίκνωση της επιρροής της οικογένειας Κεφαλογιάννη, στους ψηφοφόρους του νησιού. Η επιστολή προκάλεσε προβληματισμό στη Ρηγίλλης. Οι δηλώσεις του, στην αρχή της εβδομάδος, για μη λειτουργία των κομματικών οργάνων θεωρήθηκαν ως «χρυσή ευκαιρία» για να ξεκαθαρίσει το τοπίο «μία ώρα αρχύτερα».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100056_28/11/2010_424142