29/11/10

Μετακίνηση του γηπέδου για την ΑΕΚ

Να μετακινήσει τον χώρο του γηπέδου της κατά 16,3 στρέμματα μέσα στον χώρο του άλσους Νέας Φιλαδέλφειας ζητεί η ΠΑΕ ΑΕΚ, προκειμένου να υλοποιήσει τα σχέδιά της για τη δημιουργία νέου γηπέδου 28.000 θέσεων. Τα νέα σχέδια είναι σαφώς πιο «προσγειωμένα» από τα αντίστοιχα του 2003, ωστόσο προϋποθέτουν «ειδική μεταχείριση», καθώς ολόκληρο το άλσος είναι χαρακτηρισμένο δασικό και αναδασωτέο και επομένως απαγορεύεται από το Σύνταγμα η αλλαγή χρήσης του. Ανάλογη πρόταση -για τη δημιουργία πρόσθετων αθλητικών εγκαταστάσεων μέσα στο άλσος, δίπλα στο γήπεδο- είχε απορριφθεί στα τέλη της δεκαετίας του '70.

Το νόμισμα βέβαια έχει δύο όψεις. Η ΑΕΚ είναι μια από...
τις λίγες ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες στη χώρα μας η οποία έχει στην ιδιοκτησία της μια απόλυτα «καθαρή» από νομικής άποψης έκταση.

Τα οφέλη

Το οικόπεδο των περίπου 30 στρεμμάτων δίπλα στο άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας παραχωρήθηκε στην ομάδα στις 2 Σεπτεμβρίου του 1934, ενώ η κατασκευή οργανωμένου γηπέδου ξεκίνησε λίγα χρόνια αργότερα, στις 4 Μαρτίου 1937. Στις αθώες εκείνες εποχές του ελληνικού ποδοσφαίρου η ΑΕΚ ήταν σημαντικότατο κομμάτι της ζωής της Νέας Φιλαδέλφειας και το γήπεδό της σημείο αναφοράς όχι μόνο στον προσφυγικό οικισμό, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή.

Με την έννοια αυτή, η επαναδημιουργία του γηπέδου στον ίδιο χώρο επανασυνδέει την ΠΑΕ με τη Φιλαδέλφεια, προσφέροντας παράλληλα στην οικονομία της περιοχής, που είχε «δεθεί» με τη λειτουργία του γηπέδου.

Βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση για όλα αυτά είναι να τηρείται η νομιμότητα.

Πάμε λοιπόν στο σήμερα. Ποια είναι η πρόταση, που με συνθήκες άκρας μυστικότητας κατατέθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος;

Η πρόταση

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», η ΠΑΕ ΑΕΚ ζητεί να εγκριθεί η ανέγερση ενός γηπέδου 28.000 θέσεων με περιορισμένες εμπορικές χρήσεις, χωρίς κλειστό γήπεδο μπάσκετ.

Μόνο που η ΠΑΕ ζητεί τη «μετακίνηση» του γηπέδου προς την πλευρά του Περισσού: κατά 25 μέτρα προς την οδό Πατριάρχου Ιωακείμ και 50 μέτρα προς την οδό Φωκών. Αυτό προϋποθέτει ότι το γήπεδο θα «μπει» στο άλσος κατά 8.170 τ.μ. και 8.160 τ.μ. αντίστοιχα, ήτοι 16.330 τ.μ., των οποίων η ΑΕΚ ζητεί την παραχώρηση κατά χρήση. Ως αντάλλαγμα προσφέρει την αντίστοιχη γη που θα απελευθερωθεί από τη μετακίνηση του γηπέδου, την οποία υπόσχεται ότι θα δεντροφυτεύσει.

Υπενθυμίζεται ότι το άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας ανήκει στη διεύθυνση Δασών της Περιφέρειας Αττικής και έχει παραχωρηθεί κατά χρήση στον δήμο Νέας Φιλαδέλφειας.

Αναδασωτέα έκταση

Ομως, η παραχώρηση αυτή δεν είναι απλή. Ολόκληρο το άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας είχε κηρυχθεί αναδασωτέο στις 13.5.1915. Μπορεί το 1934 η έκταση της ΑΕΚ να εξαιρέθηκε από την αναδασωτέα περιοχή για να παραχωρηθεί στην ομάδα, ωστόσο όλα αυτά έγιναν πολύ πριν από το Σύνταγμα του 1975, που ενδυνάμωσε την προστασία των δασών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επί δικτατορίας (22.12.1971) εγκρίθηκε η παραχώρηση 27 στρεμμάτων από το άλσος Νέας Φιλαδέλφειας στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και διά αυτής στην ΑΕΚ (για τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων), ωστόσο η απόφαση ανακλήθηκε στις 20.5.1975.

Μπορεί λοιπόν να «μπει» ένα γήπεδο μέσα σε αναδασωτέα έκταση;

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_sport_100066_28/11/2010_423918