2/11/10

Κλιμάκωση της έντασης Ρωσίας-Ιαπωνίας

Η κρίση ανάμεσα στην Ιαπωνία και τη Ρωσία που προκλήθηκε από τη χθεσινή επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε ένα από τα νησιά του συμπλέγματος των Κουρίλων εντάθηκε σήμερα με την ανακοίνωση της προσωρινής ανάκλησης του πρεσβευτή της Ιαπωνίας στη Μόσχα.

«Αποφάσισα να ανακαλέσω προσωρινά τον πρεσβευτή στην Ρωσία Μασαχάρου Κόνο», δήλωσε... στους δημοσιογράφους ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Σεΐτζι Μαεχάρα, την επομένη της ανταλλαγής ελάχιστα διπλωματικών δηλώσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ρώσου προέδρου στις Κουρίλες, που βρίσκονται ανάμεσα στη χερσόνησο της Καμτσάτκα και το ιαπωνικό νησί Χοκάιντο, από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Ναότο Καν χαρακτήρισε «πολύ λυπηρό γεγονός» της επίσκεψης και πρόσθεσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον πρεσβευτή της Ρωσίας στο Τόκιο για να διαμαρτυρηθεί για την πρωτοβουλία αυτή «που πλήττει τα αισθήματα του ιαπωνικού πληθυσμού» .

Η απάντηση της Μόσχας ήταν άμεση.

«Η αντίδραση της ιαπωνικής πλευράς για το ταξίδι του προέδρου Μεντβέντεφ στις Κουρίλες είναι απαράδεκτη. Είναι δικό μας έδαφος και ο Ρώσος πρόεδρος έχει μεταβεί σε ρωσικό έδαφος», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Το αρχιπέλαγος των Κουρίλων αποτελείται από τέσσερα νησιά, το Χαμπομάι, το Σικοτάν, το Ετορόφου και το Κουνασίρι, τα οποία προσαρτήθηκαν από τους Σοβιετικούς στις 18 Αυγούστου 1945, τρεις ημέρες μετά την ανακοίνωση της παράδοσης της Ιαπωνίας. Το Ετορόφου ονομάζεται Ιτουρούπ και το Κουνασίρι, Κουνασίρ από τη Ρωσία.

Η ρωσοϊαπωνική διαφορά για τα νησιά εμποδίζει εδώ και 65 χρόνια την υπογραφή συνθήκης ειρήνης ανάμεσα στις δύο χώρες.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_02/11/2010_362476