1/11/10

Ποιoς είναι ο μικρός Δημήτρης από το "Νησί" ;;

Όλοι έχουμε μείνει άναυδοι με την ποιότητα της παραγωγής παρακολουθώντας στην μικρή οθόνη εικόνες πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα. Στο ΝΗΣΙ παίζουν ηθοποιοί πολύ μεγάλου βεληνεκούς που κόβουν την ανάσα με τις ερμηνείες τους. Ένας όμως πρωτοεμφανιζόμενος ηθοποιός έκλεψε την παράσταση: ο μικρός Αγιονικολιώτης Μάνος Τσαγκαράκης που υποδύεται τον Δημήτρη Λεμονιά, το παιδάκι που όλοι θα κατηγορήσουν ότι κόλλησε λέπρα την δασκάλα του Ελένη (Κατερίνα Λέχου). O Μάνος πηγαίνει φέτος στην πέμπτη Δημοτικού του Β’ Δημοτικού σχολείου Αγ. Νικολάου και είναι ήδη ένας σταρ στην τοπική κοινωνία..

Ο ακριβής ρόλος του Μάνου; Το παιδί, το απόλυτο θύμα της ενήλικης βαρβαρότητας. Το παιδιάστικο μουτράκι του χαραγμένο από τη βίαιη ωριμότητα, την οποία του επιβάλλει η αγωνία να κρύψει το «μυστικό» του, το στίγμα της λέπρας.


Αναγκασμένος να κυκλοφορεί ντυμένος, να μην κολυμπάει με τους συμμαθητές του για να μην φανούν τα σημάδια, να δέχεται τις ειρωνείες και τα πειράγματά τους, πληγωμένος, περιθωριοποιημένος, καταδικασμένος, μια σταλιά μωρό όχι μόνο σε θάνατο από την ανίατη, τότε ασθένεια, αλλά σε κάτι ακόμη χειρότερο, τον εξευτελισμό, τον στιγματισμό και την εξορία.


Για τον 11χρονο Μάνο Τσαγκαράκη συνωστίζονται τα τοπικά κανάλια της Κρήτης στην πόρτα του σπιτιού του. Οι γονείς άμαθοι, προσπαθούν να διαχειριστούν την αιφνίδια δημοσιότητα. Ο Μάνος έχει μια μικρότερη αδελφή. Η επιλογή του στη σειρά, από τύχη. Οι συντελεστές της σειράς έτρωγαν σε μια ταβέρνα στην Πλάκα, όπου ετοίμαζαν τα γυρίσματα. Οι ιδιοκτήτες είναι οι νονοί του μικρού. Εκείνοι μεσολάβησαν. Ηταν ο τελευταίος που είδαν ψάχνοντας τον ιδανικό Δημήτρη Λεμονιά. Δεν χρειάστηκε πολύ να αποφασίσουν. Αυτό ήταν η αρχή. Η συνέχεια ήταν τα γυρίσματα, όλα στις αργίες και στις καλοκαιρινές διακοπές, και μερικά απογεύματα μετά το σχολείο.

Το αν ή όχι ο Μάνος είναι ερμηνευτική αποκάλυψη μένει να αποδειχθεί στο μέλλον... Άλλωστε στον κινηματογράφο (και κατ' επέκταση σε δουλειές με κινηματογραφική αισθητική, όπως Το Νησί) ο ''μάγος'' είναι ο σκηνοθέτης. Εκείνος μπορεί να απογειώσει έναν ηθοποιό, εάν έχει προηγηθεί και ένα προσεκτικό casting.


Όπως και να έχει όμως, ο μικρός Μάνος Τσαγκαράκης είναι ό,τι καλύτερο έχουμε δει από παιδική παρουσία στη μικρή μας οθόνη...



Οι παρακάτω φωτογραφίες του μικρού Μάνου είναι από την επίσημη πρεμιέρα του "Νησιού'' στον Άγιο Νικόλαο.


Ο Μικρός "Δημήτρης"

tanea.gr

mantraki.blogspot.com

johnnylzep