2/12/10

Άραγε δεν είμαστε μόνοι μας στο σύμπαν;

Η "απάντηση" αναμένεται να δοθεί σήμερα από τη ΝΑSΑ και το όργιο φημών για την επικείμενη αποκάλυψη στη σημερινή συνέντευξη τύπου καλά κρατεί… Η ανακοίνωση της NASA στις 29 Νοεμβρίου ότι σήμερα στις 14.00 (21.00 ώρα Ελλάδος) θα δώσει συνέντευξη Τύπου για να συζητήσει «αστροβιολογικά ευρήματα που θα έχει συνέπειες στην αναζήτηση αποδείξεων για την εξωγήινη ζωή» ήταν αρκετή για να μεταδοθεί το νέο σε όλο τον κόσμο με ταχύτητα φωτός: «βρέθηκαν εξωγήινοι, δεν είμαστε μόνοι μας»!...

Η λέξη φρενίτιδα δεν είναι αρκετή για να περιγράψει τοναναβρασμό στους λάτρεις του διαστήματος οι οποίοι φαντάζονται ότι η NASA θα αποκαλύψει «μικρά, πράσινα ανθρωπάκια». Είναι όμως έτσι;

H NASA επί του παρόντος κρατά τα χαρτιά της κλειστά και δεν έχει κάνει καμιά διευκρινιστική ανακοίνωση. Ίσως και να απολαμβάνει υπό μία έννοια όλο αυτό το ντόρο που γίνεται γύρω από το θέμα.

Ξένα μέσα: "Θα είναι σπουδαία επιστημονική ανακάλυψη αλλά μην περιμένετε τον ΕΤ!"

Τα μεγάλα ξένα μέσα, ωστόσο, έχουν αρχίσει από χθες να δημοσιεύουν διάφορες εκτιμήσεις για τη σημερινή ανακοίνωση. Οι Daily Mail και Daily Telegraph εκτιμούν ότι η ανακάλυψη της NASA θα είναι «γήινη και όχι εξωγήινη»: σύμφωνα με τις αγγλικές εφημερίδες, θα ανακοινωθεί ότι στη λίμνη Μόνο του Εθνικού Πάρκου της Καλιφόρνια ανακαλύφθηκαν βακτήρια τα οποία μπορούν να επιβιώσουν σε άκρως τοξικές συνθήκες, δηλαδή σε αρσενικό. Αυτό θα σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει ζωή σε άλλους πλανήτες, κάτι που μέχρι σήμερα θεωρούταν αδύνατο.

Οι Times, από την άλλη, κάνουν λόγο για άκρατο ενθουσιασμό των «εραστών της εξωγήινης ζωής» και προκαταβάλλουν ότι η ανακοίνωση της NASA δεν πρόκειται να αφορά την ανακάλυψη ζωής στο σύμπαν αλλά θα πρόκειται για «έναν νέο τρόπο με τον οποίο μπορεί να υπάρξει ζωή και ότι τέτοιες συνθήκες υπάρχουν και σε άλλους κόσμους».

Το περιοδικό Forbes με τη σειρά του προτρέπει τους αναγνώστες του να σταματήσουν να «φρικάρουν». Όπως σημειώνει και το περιοδικό Discovery, «θα πρόκειται για μεγάλη ανακάλυψη στο πλαίσιο της εξωγήινης ζωής» αλλά δε θα έχει καμία σχέση με την ανακάλυψη του ΕΤ ή εξωγήινων όντων!

Τέλος, το ABC κάνει λόγο για «απογοήτευση που περιμένει όσους αναμένουν να ακούσουν την ανακάλυψη του ΕΤ». Το αμερικανικό δίκτυο τονίζει ότι η συνέντευξη τύπου θα αφορά σημαντική επιστημονική ανακάλυψη αλλά «μάλλον γήινη στη φύση της».