21/7/10

Δημόσιος Ονειροκρίτης στο Λονδίνο

ΛΟΝΔΙΝΟ
Ενας άντρας καθισμένος στο εδώλιο κατηγορείται για κάτι που δεν γνωρίζει. Ο δικηγόρος του κοιτά τον δικαστή και επιμένει: «Αυτός ο άνθρωπος είναι αθώος!». Λίγα λεπτά νωρίτερα μια άγνωστη κοπέλα είχε κόψει τις φλέβες της σε μια τουαλέτα οδηγώντας τον εαυτό της στον θάνατο. Οχι, δεν είναι σκηνές από χολιγουντιανό θρίλερ. Είναι δύο ιδιαίτερα ζωντανές εικόνες που περιγράφηκαν στο κοινό μιας βραδινής συνάντησης στην «Ακαδημία Ονείρων», τη νέα λέσχη της μόδας στο Λονδίνο.

Και όμως υπάρχει και «Ακαδημία Ονείρων». Δημιουργός της είναι η Ντέμπι Γουίντερμπορν, η οποία, όταν στην εφηβεία της ανακάλυψε ότι, ενώ ονειρευόταν συχνά, είχε συνείδηση του γεγονότος πως ονειρευόταν, έβαλε σκοπό της ζωής της να μάθει να ερμηνεύει τα όνειρα. Ακολούθησαν σπουδές στην Ψυχολογία και στις μυστικιστικές θρησκείες όπου τα όνειρα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η «Ακαδημία Ονείρων» αποτελεί το αποκορύφωμα του έργου της, ενώ στόχος της είναι η μύηση όλων όσοι είναι εξίσου παθιασμένοι με αυτήν στις διαφορετικές όψεις των ονείρων και στον τρόπο που αυτές συμβάλλουν στην ερμηνεία τους. Με σεμινάρια, εργαστήρια και ομάδες εξιστόρησης ονείρων βοηθάει πολύ κόσμο που ψάχνει ένα εναλλακτικό μονοπάτι προς την εξερεύνηση του εαυτού του.


Μπορεί η επιθυμία ερμηνείας των νυχτερινών οραμάτων να μην είναι κάτι καινούργιο, αλλά ο παγκόσμιος ενθουσιασμός για τη βιομηχανία των ονείρων σίγουρα είναι. Στο καινούργιο θρίλερ επιστημονικής φαντασίας του σκηνοθέτη Κρίστοφερ Νόλαν «Ιnception», το οποίο γνωρίζει μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, ένας αρχιληστής, τον οποίο υποδύεται ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, και η ομάδα του πηδούν από το ένα όνειρο στο άλλο προσπαθώντας να σκηνοθετήσουν το τέλειο έγκλημα. Η κυρία Γουίντερμπορν, η οποία ίδρυσε την Ακαδημία της δύο χρόνια πριν και χρεώνει μόνο 7,5 ευρώ για κάθε συνεδρία της ομάδας εξιστόρησης ονείρων, ανέφερε ότι το ενδιαφέρον έχει διπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο. «Ο κόσμος το βλέπει ως μορφή θεραπείας. Πολλές θεωρίες υποστηρίζουν ότι τα όνειρα είναι μεταφορές του τι πραγματικά συμβαίνει στη ζωή μας» λέει.



Η Κάρολ Μάρεϊ, υπνωτίστρια, υποστηρίζει ότι η ερμηνεία των ονείρων βοηθάει στο να τα βρούμε με τον εαυτό μας και παρατηρεί ότι έχει μεγαλύτερη πέραση στις γυναίκες όλων των ηλικιών και των κοινωνικών ομάδων σε σχέση με τους άντρες.

Ωστόσο ψυχολόγοι και ψυχίατροι ανησυχούν ότι τέτοιου είδους ομάδες ονείρων μπορεί να έχουν επιβλαβή αποτελέσματα στην περίπτωση που τα αρνητικά συναισθήματα που βγουν στην επιφάνεια από το υποσυνείδητο ερμηνευθούν λανθασμένα. «Τα όνειρα δεν πρέπει να μοιράζονται με οποιονδήποτε δεν έχει συνειδητοποιήσει την πολυπλοκότητά τους» λέει ο Πάτρικ Μακ Ναμάρα, καθηγητής Ψυχολογίας και Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Βοστώνης.

Τι βλέπουν τα μέλη της «Ακαδημίας»; «Φλέρταρα με νεαρές γυναίκεςαλλά συνειδητοποίησα ότι τα χαμόγελά τους ήταν ψεύτικα. Μου άφησαν μια πικρή γεύση ανεκπλήρωτων δυνατοτήτων και κατεστραμμένων ελπίδων. Το γεγονός όμως ότι τουλάχιστον χόρεψα μαζί τους είναι θετικό σε σχέση με ένα παλαιότερο όνειρό μου που εκτυλισσόταν στην Κοιλάδα του Θανάτου» λέει ο Πίτερ Κοξ, 61 ετών. Και ηΓκλίνις Ντόουνι, 50 ετών: «Ημουν στην παραλία και ανέβηκα σε μια αγελάδααλλά με πέταξε κάτω.Εμφανίστηκε ένας όμορφος ψηλός άντρας και στο τέλος βρήκα το πτώμα μιας κοπέλας που είχε κόψει τις φλέβες της.Ενιωθα ότι υπήρχε ένα μήνυμα για μένα σε αυτό το όνειροαλλά δεν μπορούσα να το εντοπίσω».

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/



trepont