31/10/10

Ο 28ος Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας - Επέτειος 2.500 ετών (photos)

ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ +photos
Ο 28ος Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας είναι γεγονός. Ο αττικός ουρανός που έλαμπε από το πρωί πάνω από το Λεκανοπέδιο έκανε το χατίρι στους 22.000 και πλέον δρομείς που έδωσαν δυναμικό «παρών» στις διαδρομές των 5 και 10 χλμ και βέβαια στον κλασικό Μαραθώνιο, αγώνες που για μία ακόμη χρονιά διοργάνωσε με επιτυχία ο ΣΕΓΑΣ.

Μαζί τους στη γραμμή εκκίνησης μπροστά από το Καλλιμάρμαρο έλαβαν θέσεις για τα 5 χλμ και 10 χλμ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου που δήλωσε «είναι φανταστική η ατμόσφαιρα σε αυτή την εκδήλωση για τα 2.500 χρόνια μετά τη Μάχη του Μαραθώνα. Αποτελεί τιμή για την Ελλάδα... Ελπίζω στο μέλλον να γιορτάσουμε όχι σε τόσους δύσκολους καιρούς για τη χώρα μας» ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, η υπουργός ΥΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη, καθώς και πολλοί εκπρόσωποι του χώρου της πολιτικής, αθλητισμού, των τεχνών και των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Τα βλέμματα και το χειροκρότημα του κόσμου απέσπασε εκτός των άλλων ο βετεράνος του Μαραθωνίου Ρον Χιλ, Ισπανός παλιός ποδοσφαιριστής της Ρεάλ Μαδρίτης Ιβάν Ελγκέρα και η ελληνοαμερικανίδα τηλεπαρούστρια Μαρία Μενούνος.





Νικητές

-Κλασικός Μαραθώνιος

Στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας νικητής στέφθηκε ο Ράιμον Μπετ από την Κένυα με χρόνο 2,12,40 που είναι και νέο ρεκόρ αγώνα. «Είμαι κατενθουσιασμένος. Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω στην κλασική διαδρομή και όχι μόνο κατάφερα να πάρω τη νίκη, αλλά και να πετύχω ρεκόρ κλασικού μαραθωνίου. Ήταν μια πολύ δύσκολη διαδρομή και λόγω της ζέστης δεν ήταν εφικτό να κάνουμε καλύτερο χρόνο. Ελπίζω του χρόνου να με ξανακαλέσουν για να κάνω το ρεκόρ της διαδρομής», δήλωσε μόλις ολοκλήρωσε τη διαδρομή.


Δεύτερος τερμάτισε ο επίσης Κενυάτης Τζόναθαν Κιπκορίρ που ήταν και το φαβορί της κούρσας αφού έχει ατομικό ρεκόρ 2,07 με 2,14,05 και τρίτος ο συμπατριώτης τους Έντουιν Κιμουτάι με 2, 15, 21.

Στις γυναίκες νικήτρια αναδείχθηκε η Ράσα Ντραζνταουκάιτε από τη Λιθουανία με 2,31,06, που είναι επίσης όπως και στπους άνδρες ρεκόρ κλασικού Μαραθωνίου, με 2η την Ρωσίδα Ολγα Γκλοκ με 2.33.51 και 3η την Ουκρανή Σβιτλάνα Στάνκο με 2.38.59.

-10 χλμ.

Νικητές αναδείχθηκαν στα 10 χλμ οι: Πρώτος ο Θεοδόσης Καλδής (ανεξάρτητος) με χρόνο 32,33, που δήλωσε μετά το πέρας του αγώνα: « Αισθάνομαι τέλεια. Θεωρούσα ότι μπορώ να είμαι ανάμεσα στους νικητές και το πέτυχα. Ήταν εκπληκτική η ατμόσφαιρα και μοναδική εμπειρία».

Δεύτερος ο Νίκος Καμπιτάκης (Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων Κρήτης) με χρόνο 34,37: «Αισθάνομαι εκπληκτικά, που μετά τις αλλεπάλληλες νίκες μου στον Βενιζέλειο Δρόμο ήμουν δεύτερος στον επετειακό αγώνα των 10 χλμ. με μία ανεπανάληπτη συμμετοχή και συναισθήματα που δεν είχα ποτέ αισθανθεί στον αθλητισμό».

Τρίτος ο Κώστας Μπαλαγιάννης (ανεξάρτητος) με χρόνο 34,50.

Στα 10 χλμ στις γυναίκες την νικήτρια τριάδα συνθέτουν οι: Πόπη Αστροπεκάκη(ανεξάρτητη) με χρόνο 37,24. Δεύτερη η Θεοδώρα Κολομπούρδα (ανεξάρτητη) με χρόνο 39,16 και τρίτη η Φιλίππα Πουλίδου με 39,44.

-5 χλμ.

Στα 5χλμ αναδείχθηκαν νικητές: Πρώτος ο Χριστόφορος Μερούσης του ΠΓΣ με χρόνο 15,27 που δήλωσε «Μεγάλη γιορτή, υπέροχος αγώνας. Θα θέλαμε να είμαστε στο Μαραθώνιο, αλλά είμαστε μικροί ακόμη. Θα το κάνουμε. Είμαι χαρούμενος που πήρα μέρος σε αυτή τη γιορτή».

Δεύτερος ο Κωνσταντίνος Δρόσος (ανεξάρτητος) με χρόνο 15,56 δήλωσε: « Και πέρυσι ήμουν δεύτερος. Δούλεψα πολύ για αυτή την κούρσα και είμαι ευχαριστημένος με τον χρόνο».

Τρίτος ο Γιάννης Ζερβάκης (Σητειακός) με χρόνο 16,07 που είπε «Πολύ καλός αγώνας. Ήθελα να συμμετέχω στον Μαραθώνιο, αλλά δεν είχα κάνει τόσο καλή προετοιμασία. Θέλω να λάβω μέρος στον Μαραθώνιο που είναι κορυφαίο αγώνισμα».

Στα 5χλμ στις γυναίκες νικήτριες αναδείχθηκαν οι:

Βαλεντίνα Μιχαήλοβα (ΠΓΣ) με χρόνο 19,42. «Ήταν μια καλή κούρσα. Με βοήθησαν οι συναθλήτριες μου να κρατήσω έναν καλό ρυθμό. Είμαι πολύ χαρούμενη που κέρδισα μέσα σε αυτό τον ιστορικό αγώνα».

Δεύτερη η Βασιλική Κολοβού με χρόνο 19,55: «Αν και έχω αποσυρθεί από τον αθλητισμό εδώ και οκτώ χρόνια και είμαι πολύ χαρούμενη που τα κατάφερα. Είναι μια ωραία εμπειρία».

Τρίτη η Ξανθίππη Ραυτοπούλου (ΠΓΣ) με 20,30 : Έτρεξα περισσότερο για τη συμμετοχή, διότι πέρυσι είχα ένα ατύχημα. Είμαι πολύ χαρούμενη που κατάφερα να πάρω την Τρίτη θέση. Δεν το περίμενα».

-Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου πρώτευσε στους άνδρες ο Μιχάλης Παρμάκης του ΠΓΣ με 2,20,48 (15ος στο σύνολο) με δεύτερο τον περυσινό νικητή Δημήτρη Θεοδωρακάκο του Ολυμπιακού με 2,21,44 και τρίτο τον Κώστα Πουλιό του ΠΑΟ με 2,25,19. Στις γυναίκες πρώτη ήταν Τίνα Κεφαλά της ΑΕΚ με 2.40.36 (5η στο σύνολο) στον πρώτο Μαραθώνιο δρόμο της καριέρας της, με 2η την Μάγδα Καρίμαλη (ΓΑΣ Ιλισός) με 2.44.58 και 3η την Μάγδα Γαζέα (ΑΓΕ Ζακύνθου) με 2.47.19.

-Παγκόσμιο Στρατιωτικό Πρωτάθλημα (CISM)

Στο παγκόσμιο στρατιωτικό πρωτάθλημα (CISM) πρώτευσε στους άνδρες ο Πολωνός Χένρικ Ζοστ με 2.15.28 (4ος στη γενική κατάταξη), με δεύτερο τον συμπατριώτη του Ράντοσλαβ Γκαρτζιελέφσκι με 2.15.45 και τρίτο τον Ιταλό Φραντσέσκο Μπόνα με 2.16.49. Ο Θεοδωρακάκος ήταν ο καλύτερος Έλληνας αφού πήρε την 9η θέση.

Στο στρατιωτικό γυναιών πρώτη ήταν η Ράσα Ντραζνταουκάιτε, με δεύτερη την Πολωνή Μόνικα Ντρουμπούλσκα με 2.48.30 και 3η την Σουηδή Χέλεν Ουίλιξ με 2.53.01, ενώ καλύτεςρη Ελληνιδα ήταν η Παρασκευή Κατσακιώρη με 2.59.18.

Δηλώσεις

Ράσα Ντραζνταουκάιντε (Πρώτη γυναίκα στο Μαραθώνιο)«Στην δεύτερη φορά που τρέχω κατόρθωσα να κερδίσω με ατομικό ρεκόρ στην κλασσική διαδρομή με ρεκόρ συμμετοχών στον αγώνα. Επιθυμία μου είναι να έρθω και την επόμενη χρονιά και να πετύχω ακόμη καλύτερο χρόνο. Οι συνθήκες που αγωνίστηκα ήταν πολύ δύσκολες λόγω του ήλιου και την υψηλης θερμοκρασίας, συνθήκες που δεν βοήθησαν τους αθλητές»

Παρμάκης Μιχάλης(Πρώτος Έλληνας στο Μαραθώνιο) Πολύ ικανοποιημένος γιατί νίκησα σε μια διαδρομή που έχουν τρέξει κορυφαίοι Έλληνες μαραθωνοδρόμοι όπως ο Νίκος Πολλιάς κι άλλοι. Κατόρθωσα όχι μόνο να νικήσω αλλά και να κάνω και την 3η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών για Έλληνες δρομείς. Η κούρσα ήταν συγκλονιστική , η ατμόσφαιρα καταπληκτική και η επιτυχία μου παίρνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις γιατί έγινε στον επετειακό μαραθώνιο. Του χρόνου θα προσπαθήσω με καλύτερη προετοιμασία να κατεβάσω ακόμη το χρόνο μου. Οι Έλληνες δρομείς έχουμε τεράστιες δυνατότητες και μπορούμε και κάτω από τα 2.15».

Κωνσταντίνα Κεφαλά (πρώτη Ελληνίδα στο Μαραθώνιο ) «Είμαι κατενθουσιασμένη γιατί στην διαδρομή που έχουν τρέξει δυο ελληνίδες θρύλοι όπως η Γεωργία Αμπατζίδου και η Μαρία Πολύζου κατόρθωσα να κερδίσω με καλή επίδοση και θέλω να επιδιώξω ακόμη καλύτερες επιδόσεις στο μέλλον».

Ιβάν Ελγκέρα (πρώην Ισπανός διεθνής ποδοσφαιριστής της Ρεάλ Μαδρίτης που έτρεξε στο Μαραθώνιο): «Ήταν πολύ καλός αγώνας με επίσης καλή οργάνωση. Η διαδρομή είναι δύσκολη. Δεν είχα κάνει την προετοιμασία που έπρεπε αλλά τα κατάφερα να τερματίσω. Θα έχω να το λέω ότι έτρεξα στον κλασικό Μαραθώνιο στην επέτειο των 2.500 χρόνων. Θα τρέξω και άλλες φορές στο μέλλον».


http://www.athensclassicmarathon.gr/MARATHON/NewPage.aspx?pagenb=98382

elegsis