6/10/10

Οι τράπεζες δίνουν €700 εκατ. για τα κουφώματα

Oι τράπεζες ανταποκρίθηκαν στο πρώτο «κάλεσμα» του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδη και κάλυψαν με το παραπάνω τις προσφορές στο ΤΕΜΠΜΕ στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονομώ Κατ΄ Οίκον». Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Χρυσοχοΐδης, επτά τράπεζες«κλήθηκαν να καταβάλουν 400 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή είναι και η κρατική συμμετοχή μέσω του ΕΣΠΑ και η τελική ανταπόκρισή τους αναμένεται να ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ. Χτίζουμε γέφυρες και συνεργασίες με κάθε φορέα που αντιλαμβάνεται τη συγκυρία» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ΄ Οίκον» υλοποιείται σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, προβλέπει παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε μονοκατοικίες, κτίρια, διαμερίσματα και εγκαταστάσεις επιχειρήσεων και αφορά επιδοτήσεις και χαμηλότοκα δάνεια για τις ενεργειακές αναβαθμίσεις. Η δεύτερη φάση του προγράμματος θα υλοποιηθεί μέσα από το νέο Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) που θα ενσωματώσει στις τάξεις του το ΤΕΜΠΜΕ. 

Οι τράπεζες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον σύμφωνα με πληροφορίες είναι: η Εurobank, η Εθνική, η Εμπορική, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Αγροτική Τράπεζα, η Πειραιώς και η Αlpha Βank. 

Βασικές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι τα κτίρια να έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1980 (οπότε τέθηκε σε ισχύ ο κανονισμός θερμομόνωσης) και να βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης κάτω από 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό. Από τις 9 Ιανουαρίου του 2011 ξεκινάει η υποχρέωση έκδοσης πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης για κάθε κτίριο που θα πωλείται ή θα ενοικιάζεται, με το κόστος να κυμαίνεται μεταξύ 1-2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. 

Βασικές εργασίες για ένταξη στο πρόγραμμα είναι θερμομόνωση στην ταράτσα του σπιτιού, αντικατάσταση τζαμιών με διπλά θερμομονωτικά και κουφωμάτων με σύγχρονα θερμομονωτικά και ηχομονωτικά καθώς και βαφή με «ψυχρά» (μονωτικά) χρώματα των επιφανειών. 

Επίσης περιλαμβάνεται και η αντικατάσταση του παλαιού καυστήρα με νέο υψηλής απόδοσης ή με σύστημα φυσικού αερίου ή με φωτοβολταϊκό. Προαιρετικές είναι οι επεμβάσεις στο κέλυφος του κτιρίου και η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα. Με βάση τις εκτιμήσεις από το πρόγραμμα θα ωφεληθούν πάνω από 100.000 νοικοκυριά που αντιστοιχούν σε 400.000 πολίτες ενώ αναμένεται να επισκευαστούν περίπου 30.000 

κτίρια που θα τύχουν επιδότησης ως 50% για τις «πράσινες» επισκευές. Από τις συνολικές παρεμβάσεις, η εξοικονόμηση ενέργειας θα είναι 60% ως 70% ανάλογα με το «πακέτο» επεμβάσεων που θα επιλεγεί. Η απόφαση στις πολυκατοικίες θα λαμβάνεται με βάση τον κανονισμό της πολυκατοικίας και θα αφορά υποχρεωτικά ολόκληρο το κτίριο και όχι επί μέρους διαμερίσματα. 

Πρόσφατα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ι. Μανιάτης, από το βήμα του συνεδρίου «Real Εstate & Development» χαρακτήρισε την Αθήνα σπάταλη ενεργειακά, αφού η μέση ενεργειακή κατανάλωση των κτιρίων στην πρωτεύουσα είναι 29 κιλοβατώρες τον χρόνο ανά κυβικό, έναντι 20 στην Ολλανδία, 21 στη Γερμανία και 13 στη Δανία. 

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, ο κτιριακός τομέας στη χώρα μας αντιπροσωπεύει το 36% της κατανάλωσης ενέργειας, ενώ μόνο για τα κτίρια του Δημοσίου η ετήσια ενεργειακή δαπάνη είναι 450 εκατ. ευρώ. 

«Το σπάταλο ελληνικό κτίριο πρέπει να γίνει πράσινο» τόνισε ο κ. Μανιάτης και επισήμανε ότι στα μέτρα για την επίτευξη του στόχου περιλαμβάνονται η χρήση ψυχρών υλικών στις όψεις των κτιρίων, δενδροφυτεύσεις, πράσινες στέγες, αλλά και η χρήση Ανανεώσιμων Πηγών για παραγωγή ενέργειας στα κτίρια. 

Ειδικά για τα σχολεία, θα εφαρμοστεί σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας πιλοτικό πρόγραμμα για την κατασκευή 11 πρότυπων «πράσινων» σχολικών κτιρίων.