Την επιθυμία του να αποχωρήσει οριστικά από τη διοίκηση του ΟΤΕ έωςτο τέλος του χρόνου εξέφρασε χθες επισήμως ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού, Παναγής Βουρλούμης.
Ειδικότερα όσον αφορά το δικό του μέλλον στον ΟΤΕ, ο κ. Βουρλούμης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θέλω πάρα πολύ να αποχωρήσω, όχι μόνο για προσωπικούς λόγους αλλά και για τον ΟΤΕ. Μεταβατικές καταστάσεις που παρατραβάνε είναι πάρα πολύ βλαβερές. Εύχομαι και ελπίζω γρήγορα να βρεθεί κάποια λύση, γιατί η κατάσταση αυτή δεν είναι καλή για την εταιρεία. Εως το τέλος του έτους θα επιθυμούσα να αποχωρήσω».
Οπως εξήγησε ο κ. Βουρλούμης, η επιθυμία του να αντικατασταθεί «συμπίπτει και με την επιθυμία ενός από τους μετόχους του ΟΤΕ», και αυτός είναι το ελληνικό Δημόσιο. Αντίθετα, η πλευρά των Γερμανών επέμενε μέχρι πρόσφατα να παραμείνει ο κ. Βουρλούμης.
Η έξοδος Βουρλούμη φέρνει αναγκαστικά το ελληνικό Δημόσιο και τους Γερμανούς της Deutsche Τelecom στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την «επόμενη μέρα» στον οργανισμό. Οι δύο πλευρές έχουν καθήσει κι άλλες φορές στο ίδιο τραπέζι, καθώς το θέμα της διαδοχής Βουρλούμη βρίσκεται στην επικαιρότητα εδώ και περίπου δύο χρόνια (από το καλοκαίρι του 2008, όταν ο επικεφαλής του ΟΤΕ διατύπωσε ξεκάθαρα την πρόθεσή του να αποχωρήσει από το τιμόνι του Οργανισμού). Παρ΄ όλα αυτά, ο κ. Βουρλούμης φάνηκε εξαιρετικά «ανθεκτικός» σε πρόσωπα και κυβερνήσεις. Τον τελευταίο χρόνο, με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, το ελληνικό Δημόσιο με τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και η Deutsche Τelekom παρέτειναν την αβεβαιότητα στον οργανισμό, αδυνατώντας να βρουν κοινώς αποδεκτή λύση για τη διαδοχή του κ. Βουρλούμη, παρότι η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει- χωρίς τελικά να υλοποιήσει- την αλλαγή της διοίκησης στον ΟΤΕ πριν από την ετήσια γενική συνέλευση της 16ης Ιουνίου 2010.
Κοινής αποδοχής ή δυαρχίαΤις τελευταίες ημέρες στην αγορά των τηλεπικοινωνιών κυκλοφορούν και πάλι φήμες για αλλαγή σκυτάλης στον ΟΤΕ έως τα τέλη του μηνός. Ωστόσο, πρέπει να βρεθεί το πρόσωπο που θα είναι αποδεκτό και από τους δύο εταίρους και θα οδηγήσει στην αντικατάσταση του κ. Βουρλούμη. Σε διαφορετική περίπτωση, στον ΟΤΕ θα υπάρξει δυαρχία. Δηλαδή, ο πρόεδρος θα οριστεί από το Δημόσιο και ο διευθύνων σύμβουλος θα είναι επιλογή της Deutsche Τelekom. Και τα δύο πρόσωπα θα πρέπει όμως να εγκριθούν και από τους δύο βασικούς μετόχους. Οπως προβλέπεται από τη συμφωνία των μετόχων, το Δημόσιο έχει δικαίωμα αρνησικυρίας μέχρι δύο φορές σε προτεινόμενα ονόματα από την πλευρά της Deutsche Τelekom, αν κριθεί ότι δεν πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια (υψηλό επίπεδο κατάρτισης και εμπειρίας της αγοράς και άριστος γνώστης της ελληνικής γλώσσας).
Σε αυτή την περίπτωση, το Δ.Σ. του ΟΤΕ θα εκχωρήσει τις εκτελεστικές αρμοδιότητες που αφορούν την καθημερινή διαχείριση στην Εκτελεστική Επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν τέσσερα μέλη, δύο μέλη από το Δημόσιο και δύο από την Deutsche Τelekom. Στην Εκτελεστική Επιτροπή όμως θα προεδρεύει ο διευθύνων σύμβουλος, ο οποίος θα έχει διπλή ψήφο και θα ασκεί και το καθημερινό μάνατζμεντ. Ωστόσο, ήδη στην κυβέρνηση ακούγονται φωνές που τάσσονται υπέρ της τοποθέτησης ξεχωριστού προσώπου στη θέση του προέδρου, «που θα είναι το μάτι και το αυτί του Δημοσίου στον ΟΤΕ»
tanea.gr
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου