Την επισήμανση αυτή διατυπώνει η ΑΔΕΔΥ με αφορμή την πρόσκληση σε διάλογο από την κυβέρνηση για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο.
Η ΑΔΕΔΥ κάνει λόγο για νέο γύρο κατασυκοφάντησης και στοχοποίησης των δημοσίων υπαλλήλων από την κυβέρνηση και καλεί όλους τους δημοσίους υπαλλήλους να συμμετάσχουν στην πανελλαδική απεργία της Πέμπτης 7 Οκτωβρίου. Οι απεργιακές συγκεντρώσεις θα γίνουν στις 11.30 το πρωί σε Αθήνα (Πλατεία Κλαυθμώνος) και Θεσσαλονίκη (άγαλμα Βενιζέλου).
Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, η κυβέρνηση με το πλαίσιο «διαλόγου για ένα νέο μισθολόγιο» από τη δημιουργική ή κρυφή λογιστική μεταπήδησε στην «κατασκευαστική αριθμητική» αφού:
Εμφανίζει να «αυξήθηκαν» οι μισθοί από το 2001 έως το 2009 κατά 80% όταν η συμμετοχή των μισθών στις πρωτογενείς δαπάνες από το 38,6% το 2001- σύμφωνα με τους δικούς της πίνακες- ανέρχεται στο 31,4% το 2009 και στο 30,5% το 2010.
Εμφανίζει επιλεκτικά και σκόπιμα από τη μία υψηλές αμοιβές σε ορισμένα υπουργεία (που ήταν γνωστά τα υψηλά επιδόματα) ενώ από την άλλη ενοχοποιεί για το 80% του συνολικού μισθολογικού κόστους (στο οποίο εκτός των μισθών ή των επιδομάτων συμμετέχουν πάσης φύσεως αποζημιώσεις ή πάσης φύσεως αμοιβές συμβούλων, παροχής έργου κ.λπ.) τέσσερα υπουργεία: Παιδείας, Υγείας, Εθνικής Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη. Ουδόλως τυχαία αφού με τις «μεταρρυθμίσεις» στην παιδεία και την υγεία, το ψαλίδι έχει ήδη ανοίξει. Συνεπώς η κατασκευή και παρουσίαση των στοιχείων πρέπει να εξυπηρετεί μια διπλή διάσταση πολλαπλής διαίρεσης: ανάμεσα στους δημοσίους υπαλλήλους και μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων και άλλων κοινωνικών ομάδων.
Εμφανίζει την Ελλάδα να έχει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στους μισθούς σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες με την απόκρυψη του γεγονότος ότι η ονομαστική απόκλιση στις μέσες αποδοχές από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης είναι στο 48% (με υψηλό πληθωρισμό στη χώρα μας).
Εμφανίζει την ανυπαρξία επεξεργασίας και σχεδίου για το «νέο μισθολόγιο» που προτείνει- προς το παρόν- και αποκρύπτει την κατεύθυνση των επιλογών της με τη μεθοδολογία των «ερωτημάτων για διάλογο» ως να καλεί την ΑΔΕΔΥ «σε διαδικασία συνέντευξης» όταν έχει ήδη τους υπότιτλους στο άρθρο και θέλει να ισορροπήσει τον τίτλο με το περιεχόμενο της μισθολογικής αλλά και συνολικής απαξίωσης των δημοσίων υπαλλήλων, της αναγκαιότητας και του ρόλου της Δημόσιας Διοίκησης, για να κρατήσει τους εργαζομένους σε σκόπιμη σύγχυση.
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος υπογράμμισε ότι οι συνδικαλιστές στον δημόσιο τομέα δεν θα μπουν σε διάλογο για το νέο μισθολόγιο, αν δεν υπάρξει αποκατάσταση των απωλειών που έφερε η κυβερνητική πολιτική κατά το 2010, αν δεν υπάρξει σεβασμός στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και αν δεν παρουσιαστεί συγκεκριμένη και κοστολογημένη πρόταση από τη μεριά της κυβέρνησης. Δήλωσε ότι η κυβερνητική πολιτική βάζει στο στόχαστρο τους μισθούς κατ΄ αρχάς των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και γενικότερα, αναφέροντας τις συνέπειες που θα έχει για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα η υπονόμευση των κλαδικών συμβάσεων και η θεσμοθέτηση της υπεροχής των επιχειρησιακών συμβάσεων.
1Η πραγματική μείωση για κάθε δημόσιο υπάλληλο ξεπερνά το 25% του εισοδήματός του με πληθωρισμό άνω του 5% αθροιστικά κατ΄ ελάχιστο όριο τη διετία 2009-2010. Η ονομαστική μείωση του εισοδήματος ενός δημοσίου υπαλλήλου θα είναι κατ΄ ελάχιστον το 2010 15-20%. Το 80% των εργαζομένων στη Δημόσια Διοίκηση έχει αποδοχές μεταξύ 1.000-1.500 ευρώ.
2Η καθυστέρηση, που μπορεί να φθάσει μέχρι το 2015, για την απονομή του εφάπαξ (ΤΠΔΥ) είναι πρωτοφανής. Οι αιτήσεις ξεπερνούσαν τις 18.000, με απαιτούμενη δαπάνη άνω των 800 εκατ. ευρώ μέχρι τις 31/12/2009. Μετά το κύμα «φυγής» λόγω Ασφαλιστικού και στο τέλος του 2010 αναμένεται να φθάσουν τις 35.000, από 25.000 τον Αύγουστο του 2010. Η απαιτούμενη δαπάνη θα ξεπεράσει τα 1,7 δισ. ευρώ. Τα ετήσια έσοδα του Ταμείου κυμαίνονται από 300 έως 350 εκατ., που σημαίνει διαρκή διεύρυνση του ελλείμματος, με απρόβλεπτες επιπτώσεις για το μέλλον και τη βιωσιμότητα του Ταμείου.
3Η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, που έγινε νόμος του κράτους με το νέο Ασφαλιστικό, εξισώνει τα όρια ηλικίας ανδρών και γυναικών, με αποτέλεσμα την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών από 5 μέχρι 15 χρόνια. Η απόφαση αυτή ανατρέπει τον δημόσιο- κοινωνικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης στο Δημόσιο. Το σύστημα δεν χαρακτηρίζεται πλέον ως κοινωνικό, αλλά επαγγελματικής ασφάλισης, ανταποδοτικού χαρακτήρα.
ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, κ. Γ. Παναγόπουλος, τα σχέδια για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και την καθιέρωση των ατομικών, όπως έγραψαν χτες «ΤΑ ΝΕΑ».
Εξάλλου, μιλώντας στον Βήμα 99,5 το πρωί της Δευτέρας, ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ Σάββας Ρομπόλης έκανε λόγο για κίνηση που υπονομεύει την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, καθώς και τα συνδικάτα, που έχουν την ευθύνη των διαπραγματεύσεων για τη σύναψή της.
tanea.gr
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου