29/10/10

Έρευνα για την Google στην Ιταλία

Έρευνα για παραβίαση της ιδιωτικής ζωής των πολιτών από την υπηρεσία Street View της Google διενεργεί η ιταλική δικαιοσύνη.

Η Εισαγγελία της Ρώμης διέταξε τη διενέργεια της έρευνας, μετά τον σάλο που έχει ξεσπάσει για τη συλλογή προσωπικών δεδομένων από τα οχήματα της Google που κυκλοφορούν στους δρόμους και τραβούν φωτογραφίες.

Η έρευνα ξεκίνησε από την ιταλική Αρχή προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία στο τέλος του Σεπτεμβρίου είχε ζητήσει από την Google να σταματήσει την επεξεργασία των στοιχείων και να μην τα διαγράψει, προκειμένου να εξεταστούν και να μπορούν να εντοπιστούν «ενδεχόμενες ποινικές παρατυπίες».


Από την πλευρά της, η Google ζήτησε συγγνώμη με ανακοίνωσή της για την «κατά λάθος συλλογή» των εν λόγω στοιχείων και διαβεβαίωσε ότι είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τη δικαιοσύνη.

Αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο

Το πρόγραµµα Street View είναι διαθέσιµο σε 23 χώρες του κόσμου, στις περισσότερες από τις οποίες έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων μεταξύ των πολιτών και, σε ορισμένες περιπτώσεις, έχει προκαλέσει την παρέμβαση των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών.

Την περασμένη εβδομάδα η Google ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 244.000 Γερµανοί πολίτες ζήτησαν να µην είναι ευδιάκριτα τα σπίτια τους στις φωτογραφίες του Street View, η λειτουργία του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει στη Γερµανία τον επόµενο µήνα. Τα αιτήµατα ανέρχονται στο 3% του συνολικού αριθµού των νοικοκυριών στις 20 µεγαλύτερες πόλεις της Γερµανίας.

Στην Ισπανία οι αρχές ανακοίνωσαν ότι η Google είναι υπό έρευνα, καθώς ενδέχεται να διέπραξε πέντε αδικήµατα, λαµβάνοντας, αποθηκεύοντας και µεταφέροντας στις ΗΠΑ δεδοµένα χρηστών που συνέλεξε το Street View.

Επίσης, η Καναδή επίτροπος για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, Τζένιφερ Στόνταρτ, κατήγγειλε πρόσφατα τη Google για παραβίαση της καναδικής νομοθεσίας, διότι, μέσω του Street View, «συγκέντρωσε με ακατάλληλο τρόπο προσωπικές πληροφορίες».

Στα τέλη του περασμένου Μαΐου αποκαλύφθηκε ότι τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα πολιτών αρκετών χωρών (συνολικού μεγέθους 600 Gigabyte) συγκεντρώνονταν εν αγνοία τους επί 4 χρόνια από τα αυτοκίνητα της Google.