21/11/10

Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η μεγάλη «πληγή» του Ομπάμα


Σε πολλά σημεία διαπιστώνεται ότι είναι τρωτό το αμερικανικό σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, σε σύγκριση με εκείνα άλλων χωρών.

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες, το ένα τρίτο των Αμερικανών δηλώνουν ότι δεν έχουν ιατροφαρμακευτική ασφάλιση ή δεν μπορούν να εκτελέσουν τη συνταγή του γιατρού εξαιτίας του υψηλού κόστους των φαρμάκων, σε σύγκριση με το μόλις 5% των Ολλανδών. Τα στοιχεία αυτά έρχονται από την πιο πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε ο μη κερδοσκοπικός φορέας Commonwealth Fund και δείχνουν ότι ενώ οι Αμερικανοί πληρώνουν πολύ ακριβότερα για την κατά κεφαλήν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι λιγότερο ευχαριστημένοι από τις παροχές και απολαμβάνουν πολύ λιγότερο την υγεία σε σχέση με άλλους πολίτες από πλούσιες χώρες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Health Affairs και έδειξε ότι το 20% των Αμερικανών ενηλίκων αντιμετώπιζαν σοβαρό πρόβλημα στην καταβολή των ιατρικών δαπανών σε σχέση με το 2% των Βρετανών και το 9% των Γάλλων (με δεδομένο μάλιστα ότι η Γαλλία είναι η δεύτερη κατά σειρά πιο ακριβή χώρα όσον αφορά την ιατροφαρμακευτική ασφάλιση).

Το Commonwealth Fund, που τάσσεται υπέρ της μεταρρύθμισης του αμερικανικού συστήματος υγείας, ζήτησε τη διεξαγωγή δημοσκόπησης από τη Harris Interactive, σε δείγμα περίπου 20 χιλιάδων ατόμων από 11 χώρες. Οι άλλες δέκα χώρες που αναφέρονται στην έρευνα είναι: Αυστραλία, Βρετανία, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Σουηδία και Ελβετία και παρέχουν όλες τους ένα συνδυασμό δημόσιας και ιδιωτικής ιατροφαρμακευτικής ασφάλισης.

Σχεδόν το 60% των Αμερικανών κάτω των 65 ετών έχουν ασφάλεια υγείας μέσω του εργοδότη τους, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 157 εκατομμύρια ενήλικες. Το σύστημα αφήνει όμως 47 εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς ιατροφαρμακευτική ασφάλιση και την περασμένη εβδομάδα τα Αμερικανικά Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών προέβησαν στην εκτίμηση ότι 59 εκατομμύρια Αμερικανοί δεν είχαν καθόλου ασφάλιση, τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα εντός του 2010.

ΠΗΓΗ: enet.gr

1 comments:

Ανώνυμος είπε...

τα ιδια που θελουν να κανουν και εδω με το "ανοιγμα" του φαρμακευτικου επαγγελματος...