8/11/10

Τα συμπεράσματα του α' γύρου των εκλογών

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Κατά το δοκούν μεταφράζουν το εκλογικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών του 2010 τα κόμματα εξουσίας. Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Νέα Δημοκρατία ερίζουν για το ποια από τις δύο παρατάξεις εξέρχεται ενισχυμένη από τις κάλπες.

Επί της ουσίας, και οι δύο έχουν λόγο να είναι ικανοποιημένοι. Το μεν ΠΑΣΟΚ απέφυγε το «εκλογικό Βατερλό», στηριζόμενο εν πολλοίς στο προεκλογικό δίλημμα του πρωθυπουργού για πιθανή προσφυγή σε πρόωρες κάλπες, ενώ η δε Νέα Δημοκρατία φαίνεται να ανακάμπτει από το καταστροφικό εκλογικό αποτέλεσμα του Οκτωβρίου του 2009...

Με βάση τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα, το ΠΑΣΟΚ επικράτησε ήδη σε μία περιφέρεια.
Συγκεκριμένα, η μοναδική περιφέρεια, μέχρι στιγμής, που αναδεικνύει περιφερειάρχη από την πρώτη Κυριακή των εκλογών, είναι αυτή του Νότιου Αιγαίου με τον Ιωάννη Μαχαιρίδη, που υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ, να συγκεντρώνει 50,72% και το Χαράλαμπο Κόκκινο της Νέας Δημοκρατίας να ακολουθεί με 31,15%.

Επίσης το ΠΑΣΟΚ προηγείται με σεβαστές πιθανότητες τελικής επικράτησης σε άλλες έξι περιφέρειες της χώρας. Την Αττική, την Πελοπόννησο, τη Δυτική Ελλάδα, την Κρήτη, την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και τη Στερεά Ελλάδα.

Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τον πρώτο γύρο των εκλογών σε έξι περιφέρειες, στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία τη Δυτική Μακεδονία, την Κεντρική Μακεδονία, το Βόρειο Αιγαίο και τα Ιόνια νησιά.

Σε αναλογία ποσοστών εθνικών εκλογών η διαφορά που χωρίζει τα δύο κόμματα εξουσίας, με βάση πάντα το ποσοστό που συγκέντρωσαν οι υποψήφιοι που στήριξε το ΠΑΣΟΚ, σε σύγκριση με το αντίστοιχο αυτών της ΝΔ, δείχνει ότι το κυβερνών κόμμα εξακολουθεί να προηγείται της αξιωματικής αντιπολίτευσης με μια διαφορά που κυμαίνεται από 2,5% έως 3%.

Τριπλό ηχηρό μήνυμα

Η επόμενη μέρα της κάλπης στέλνει τριπλό τρανταχτό μήνυμα στον πολιτικό κόσμο. Αφενός την αποχή που κυμάνθηκε σε πολύ υψηλά για την κρισιμότητα της εκλογής, ποσοστό της τάξεως του 40%, και αφετέρου με την πολιτική στήριξη που έδωσε στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο κράτησε την αποκαλούμενη «κόκκινη γραμμή», το εκλογικό σώμα διατράνωσε την αντίθεσή του στις εθνικές εκλογές.

Κάτι που δεν επιθυμεί κανείς, ούτε η επίσημη Αθήνα αλλά ούτε και το διευθυντήριο της τρόικας, που με απόλυτη ανακούφιση είδε τα εκλογικά αποτελέσματα να διώχνουν το «φάντασμα» των πρόωρων εκλογών.

Από την άλλη, όμως, η σημαντική ενίσχυση του ΚΚΕ, που σχεδόν διπλασίασε τα ποσοστά των εθνικών εκλογών, αλλά και η ηχηρή παρουσία των λεγόμενων αντι-μνημονιακών υποψηφίων αποκωδικοποιούν και τη μεγάλη αντίδραση του λαού στο μνημόνιο και τα διαδοχικά σκληρά κυβερνητικά μέτρα.

Εξάλλου, η συρρίκνωση των ποσοστών των δύο μεγάλων κομμάτων, σε ποσοστά περί το 66 με 67%, προκαλεί μεγάλη ικανοποίηση στο ΚΚΕ, που μιλάει για κατάρρευση του δικομματισμού, αφού οι υποψήφιοί του φαίνεται να συγκεντρώνουν πανελληνίως διψήφια ποσοστά.

«Νικητής η Αριστερά»

Ο κατακερματισμός και η χρόνια ασθένεια της εσωστρέφειας που κατατρώει τις σάρκες της Αριστεράς και την οδήγησε στη διάσπαση, αρχικά, σε μεγάλες και πλέον σε πολλές μικρές δυνάμεις στέρησαν από το εκλογικό αποτέλεσμα, ειδικά στην περιφέρεια Αττικής, τον μεγάλο νικητή. Αθροιστικά οι υποψήφιοι που στηρίχθηκαν από τα κόμματα της Αριστεράς στην ευρύτερη περιφέρεια της Αττικής, που είναι ο σημαντικότερος δείκτης δυναμικής, συγκέντρωσαν ποσοστό που είναι λίγο κάτω από το 30%.

Ουσιαστικά, δηλαδή, πρώτη δύναμη στην περιφέρεια της Αττικής είναι η Αριστερά, που όμως δεν θα βρίσκεται στον δεύτερο γύρο, καθώς δεν το επιτρέπει η εσωστρέφεια.

«Θρίαμβος» για τα Λευκά και Άκυρα

Εντυπωσιακά σε κάποιες περιφέρειες και δήμους είναι τα ποσοστά των λευκών και των ακύρων. Συγκεκριμένα, τα λευκά και τα άκυρα για τις περιφέρειες έφθασαν το 9% και για τους δήμους το 5,37%.
Ποσοστά διόλου ευκαταφρόνητα, που δείχνουν την απάθεια μεγάλης μερίδας του εκλογικού σώματος.

Η Χρυσή Αυγή

Από τα αξιοσημείωτα των εκλογών είναι ότι στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων εκλέγεται ο Ν. Μιχαλολιάκος της «Ελληνικής Αυγής» (που υποστηρίζεται από την ακροδεξιά «Χρυσή Αυγή») με ποσοστό 5,4%. Σε εκλογικά τμήματα του Αγίου Παντελεήμονα η Χρυσή Αυγή συγκεντρώνει διψήφιο ποσοστό.

Η αποχή

Η αποχή στην Αθήνα κινήθηκε σε ποσοστά που άγγιξαν και το 58%, στη Θεσσαλονίκη το 46,9%, στον Πειραιά το 56,5%, στην Πάτρα το 39,4% και στο Ηράκλειο Κρήτης το 36,3%.

Η μεγαλύτερη αποχή σημειώθηκε στις Πρέσπες με ποσοστό 76,15%. Ακολουθούν η Νίσηρος με 75%, ο Άγιος Ευστράτιος με 73%, η Ιθάκη με 68,48%, η Λήμνος με 67,77%, τα Κύθηρα με 65,81%, η Σύμη με 65,56%, Σέρβια-Βελβεντός με 63,75% και η Φλώρινα με 61%.

Άνθρακες η «έκπληξη» Δημαρά

Ένα νέο «Βατερλό» για τους δημοσκόπους απεδείχθη η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, η Αττική, με την «έκπληξη» Δημαρά να μην επαληθεύεται, αφού ήρθε τρίτος συγκεντρώνοντας ποσοστό της τάξεως του 15-16%. Ο ίδιος δήλωσε ότι από την 1η Ιανουαρίου παραιτείται και από βουλευτής και τη θέση του αναμένεται να καταλάβει ο Στέφανος Τζουμάκας.

Στην Κρήτη ο υποψήφιος που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, ο Ιωάννης Μαχαιρίδης, με ποσοστό 50,74%
εκλέγεται από τον πρώτο γύρο. Σημειώνεται ότι στην Κρήτη δεύτερος έρχεται ο υποψήφιος περιφερειάρχης που στήριξε η Ντόρα Μπακογιάννη, ο κ. Δ. Γιαννουλάκης, και τρίτος με μικρή διαφορά ο υποψήφιος της ΝΔ κ. Γ. Πλακιωτάκης.
Στην Πελοπόννησο προηγείται ο Πέτρος Τατούλης με μικρή όμως διαφορά, γεγονός που θα οδηγήσει σε «θρίλερ» κατά τον δεύτερο γύρο.