22/10/10

Διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο

Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι ενωμένες μπροστά στην κλιματική αλλαγή και αυτό αποδεικνύεται από την παρουσία του Τούρκου πρωθυπουργού στη χώρα μας, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την εναρκτήρια ομιλία του στη διάσκεψη που διεξάγεται στη Βουλιαγμένη για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο.

Στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις για το κλίμα δεν είχε ακουστεί η φωνή της Μεσογείου, παρατήρησε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας πως ο δρομος της συνεργασίας είναι μόνος αποτελεσματικός και κάλεσε τους ηγέτες των χωρών της Μεσογείου «να δούμε τα επόμενα βήματα δουλεύοντας όλοι μαζί σαν μία περιφέρεια». «Στόχος», σημείωσε, «είναι να ακουστεί η φωνή της Μεσογείου στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν στο Κανκούν του Μεξικού».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρωθυπουργός στην παρουσία του Τούρκου ομολόγου του, υπογραμμίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο δύο γειτονικές χώρες δείχνουν ότι μπορούν να αφήσουν κατά μέρος τις όποιες διαφορές τους μπροστά στην αντιμετώπιση κοινών απειλών, όπως είναι το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

Μέσα από το «κακό σενάριο» για την κλιματική αλλαγή, που δείχνει να επαληθεύεται για τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, με όλο και συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα και απειλές για τη μοναδική γεωργική παραγωγή της, που αποτελεί κεφάλαιο του πολιτισμού της, αναδεικνύεται μια ευκαιρία: Να αξιοποιήσουμε τη συνεργασία μας, να αναπτύξουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, αξιοποιώντας τους πόρους της περιοχής, να δημιουργήσουμε νέες πράσινες βιομηχανίες, ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός.

Εντός της ημέρας αναμένεται να υπογραφεί πολιτική διακήρυξη, η οποία, όπως διευκρίνισε ο κ. Παπανδρέου, «δεν είναι διακήρυξη προθέσεων, είναι δέσμευση ότι θα εντείνουμε τη συνεργασία μας για μια Μεσόγειο που αντέχει στις αλλαγές αλλά και αξιοποιεί τους πλούσιους πόρους που έχει».

Η παρουσία του Τούρκου πρωθυπουργού (σ.σ. η Ελλάδα έχει συστήσει Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία) του πρωθυπουργού της Μάλτας και της Παλαιστινιακής Αρχής, καθώς και η συμμετοχή πολυάριθμων χωρών σε υπουργικό επίπεδο, όπως της Αλβανίας, της Κύπρου, της Αιγύπτου, της ΠΓΔΜ, της Ιταλίας,της Σερβίας, της Σλοβενίας, της Ισπανίας, της Συρίας, της Τυνησίας, δίνουν την ευκαιρία για πολλαπλές συναντήσεις στο περιθώριο της Διάσκεψης προκειμένου να υπάρξουν οι αναγκαίες πολιτικές προσεγγίσεις.

naftemporiki.gr